Cvijanović

'Predstoji nam teško vrijeme, sve teže upravljati krizom'

Ponovila je da bi trebalo poduzeti veće mjere kada je u pitanju migrantska kriza.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2019. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da bi, ukoliko Turska otvori granice za migrante, to moglo biti katastrofalno i za Bosnu i Hercegovine i sve koji se nalaze na migrantskoj ruti. Ponovila je da bi trebalo poduzeti veće mjere kada je u pitanju migrantska kriza.

''Od 2015. godine uporno govorimo da treba ojačati kapacitete, zaštititi granicu i pronaći modalitete kako da se to radi. Slušali smo kako Vijeće ministara nema sredstava za povećanje broja graničnih policajaca, ali su imali novca da zapošljavaju administraciju'', navela je Cvijanović i dodala da je veliki problem, jer je EU zatvorila granice.

Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istaknula da se moraju provoditi zaključci Vlade u kojima se navodi da RS nema mogućnosti da provjerava migrante, a sigurno je da oni nose sigurnosne i zdravstvene izazove.

''Predstoji nam teško vrijeme, a ukoliko ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara, neće biti koordinacije svih razina vlasti, što znači da će se još teže upravljati krizom'', tvrdi entitetska predsjednica.

Iznijela je tvrdnju da programske deklaracije SDA "dodatno urušavaju povjerenje u BiH i da je RS navikla da međunarodni predstavnici ne reagiraju na ovakvo ponašanje SDA i bošnjačkog korpusa“.

''Navikli smo na ovakvo ponašanje stranaca u BiH. Kada je SNSD donosio benigne rezolucije i deklaracije koje su imale upozoravajući karakter svi su reagirali'', ustvrdila je ona.

Smatra da je "teško graditi partnerstvo s ljudima koji ignoriraju realnost i potrebu drugih naroda".

Kopirati
Drag cursor here to close