Izborni zakon

Predstavnici EU-a i SAD-a pružili okvir u kojem je moguće naći rješenje

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode veleposlanici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje.
Vijesti / Politika | 02. 05. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federice Mogherini i europski komesar za proširenje politiku susjedstva Johannesa Hahna pozvali su danas na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa.

Kako su u zajedničkom priopćenju podsjetili, u nedavnom izvještaju o BiH, Europska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH.

''U vezi ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek trebaju postići dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda BiH'',  pojasnili su Mogherini i Hahn.

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode veleposlanici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje.

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

Podsjetili su u priopćenju proslijeđenom iz Delegacije EU u BiH da će Središnje izborno povjerenstvo BiH u narednim danima raspisati  opće izbore i listopadu te su izrazili uvjerenje da će SIP provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način.

''Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uvjet za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa'', zaključili su u zajedničkom saopćenju Mogherini i Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close