Središnje izborno povjerenstvo

Opet kaos: Predstavljen model popunjavanja Doma naroda

Na sjednici SIP-a koja se održava u Sarajevu, predstavljen je jedan od nekoliko od prijedloga o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mandate (u Domu naroda) treba raspodjeliti na načelima konstitutivnosti, pariteta (17, 17, 17, 7), teritorijalnosti (iz svakog kantona, svaki narod) i popis iz 1991. Godine'', poručio je Suad Arnautović, član Središnjeg izbornog povjerenstva na sjednici u Sarajevu.

Naime, na sjednici SIP-a koja se održava u Sarajevu, predstavljen je jedan od nekoliko od prijedloga o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kako prenosi N1, Arnautović je rekao kako se mora deblokirati uspostava vlasti, te da SIP nije zakonodavac već operativni organ.

Drugi član SIP-a Ahmet Šantić kazao je da popis iz 1991. godine treba biti osnova.

''No, kakva god da bude donesena, SIP će biti problem'', poručio je.

Vlado Rogić odustao je od svojeg prijedloga.

''Mi smo stjerani u ćorsokak. Ja odustajem od svog prijedloga. Jasno je da ću glasati za popis iz 2013. Godine'', naveo je Rogić.

Članica Povjerenstva Irena Hadžiabdić rekla je kako je SIP pokuša dobiti podatke od Zavoda za statistiku FBiH.

''Nitko nam nije osigurao ove podatke. Suočavamo se s činjenicom da se i popis iz 2013. itekako problematizira. On je sada problematiziran i od strane FBiH. Pitam se što je bila svrha popisa kad imamo kontradiktoran pristup, različita tumačenja. I jedan i drugi popisi su vrlo problematični'', poručila je.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je da su ogromni pritisci na SIP ''od onih koji su trebali provesti odluku Ustavnog suda, od Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, pa i onih koji su promjene nametnuli''.

N1 podsjeća kako je SIP BiH na sjednici sredinom studenog razmatrao načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U raspravi su iznesena različita mišljenja treba li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Kako bi članovi SIP-a imali sve informacije potrebne za donošenje odluke, dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku FBiH zatraži da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

Kopirati
Drag cursor here to close