Isplata u eurima

Predsjedništvu BiH angažiralo političkog analitičara, honorar 2.000 KM

Revizori su podcrtali da "Predsjedništvo treba uspostaviti adekvatne unutarnje kontrole te osigurati da se iz dokumentacije koja prati nastanak poslovnog događaja nedvojbeno može utvrditi svrha i namjena utrošenih sredstava".
Vijesti / Politika | 07. 08. 2021. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni revizori u izvještaju o financijskoj reviziji Predsjedništva BiH za 2020.godinu uočili su brojne nepravilnosti i nelogičnosti kada je u pitanju trošenje novca.

Standardno, revizori su našli najveće zamjerke u javnim nabavama, ali troškovima putovanja, raznim naknadama, troškovima reprezentacije...

Niz zamjerki 

Zamjerke su uočene i potpisanim ugovorima o djelu, na desetine je nelogičnosti u radu ove institucije i isplatama novca, prenosi "Avaz". 

"Analizom troškova nastalih temeljem ugovora o djelu, nismo se mogli uvjeriti kako su troškovi za ugovore o djelu u Uredu broj 3 u ukupnom iznosu od 39.000 KM opravdani. Naime jedna osoba je angažirana putem ugovora o djelu tijekom cijele godine za mjesečnu naknadu u iznosu od 2.000 KM, a za poslove regionalnog političkog analitičara. Plaćanje se vršilo mjesečno u eurima putem inozemne doznake", istaknuli su revizori.

Unutarnje kontrole

Kako je naglašeno, druga osoba je angažirana za mjesečnu naknadu od 1.250 KM, također cijelu godinu, a za poslove logistike u Uredu časnika za vezu.

"Ne možemo potvrditi kako su namjenski utrošena ova sredstva. Naime, uvidom u prezentiranu dokumentaciju nismo mogli dovesti u vezu obavljene poslove po ugovoru o djelu s ostvarivanjem funkcije časnika za vezu propisane Odlukom Predsjedništva o statusu časnika za vezu s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", navode u izvještaju.

Revizori su podcrtali da "Predsjedništvo treba uspostaviti adekvatne unutarnje kontrole te osigurati da se iz dokumentacije koja prati nastanak poslovnog događaja nedvojbeno može utvrditi svrha i namjena utrošenih sredstava"

Osim toga, ukupni rashodi časnika za vezu u 2020. godini ostvareni su u ukupnom iznosu od 517.370 KM, a prema sljedećoj strukturi: Ured broj 1 - 346.100 KM, Ured broj 2 - 60.835 KM i Ured broj 3 -110.435 KM. Prema vrsti rashoda, za bruto plaće i naknade uposlenih utrošeno je 409.898 KM, a za sve ostale rashode 107.472 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close