Zasjedao vrh stranke

Predsjedništvo SDA pozvalo OHR da iznađe rješenje za provođenje izbora u Mostaru

Od OHR-a Predsjedništvo SDA zatražilo je da se aktivno uključi u iznalaženje rješenje za izbor Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i za statut Grada Mostara.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2018. u 21:25 Fena
Kopirati

Osvrnuvši se na 1. točku dnevnog reda sjednice Predsjedništva SDA, a koja se odnosila na aktualnu političku situaciju u BiH, predsjednik stranke Bakir Izetbegović je kazao da Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove Strategije Europske komisije koja šalje jasnu poruku da je zapadni Balkan europski prostor čija je budućnost u Europskoj uniji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nova strategija daje BiH realnu mogućnost da do 2025. godine sustigne i prestigne države koje su trenutno ispred nas na putu ka članstvu u EU, ukoliko nastavi sa ubrzanim provođenjem reformi koje će uskladiti BiH, društvo i ekonomiju sa europskim standardima'', konstatirano je.

U tom smislu, čestitao je Vijeću ministara BiH koje je danas usvojilo odgovore na Upitnik Europske komisije, napominjući da će odgovori 28. veljače biti predani predsjedniku Europske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru tijekom njegove službene posjete BiH.

Dodao je da SDA posebno pozdravlja dio Strategije koji se odnosi na snažnije povezivanje EU i zapadnog Balkana u zajedničkom suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama.

Naglasio je da su utoliko više upozoravajuće aktivnosti u Republici Srpskoj (RS), na militarizaciji policije ovog entiteta, kao i formiranju paravojnih formacija.

''Od bh. te institucija međunarodne zajednice, koje su zadužene za implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma, SDA traži da najozbiljnije shvate ove aktivnosti i da poduzmu odlučne mjere kako bi ih na vrijeme zaustavile'', kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo specijalni propagandni rat protiv Bošnjaka koji sve intenzivnije vode pojedini akteri u BiH i u regiji s ciljem da "bošnjačkom narodu i bh. patriotima stave stigmu islamskog radikalizma i prikažu ih u negativnom svjetlu".

''Namjera onih koji vode ovu antibošnjačku propagandu je da potkopaju poziciju Bošnjaka i izvrše pritisak na njihove lidere kako bi prihvatili antieuropska rješenja u BiH'', mišljenja je Izetbegović.

Podvukao je da Bošnjaci nikada neće prihvatiti neka ustavna ili zakonodavna rješenja koja su suprotna europskim vrijednostima i standardima i koja podrivaju europsku perspektivu i budućnost BiH.

''Kreatorima ovog specijalnog propagandnog rata protiv Bošnjaka poručujemo da bi bilo bolje da pogledaju u vlastita okruženja u kojima bujaju razne anticivilizacijske ideologije i da se suprotstave tim retrogradnim pojavama'', istaknuo je lider SDA.

Između ostalog, Predsjedništvo SDA smatra da se Izborni zakon BiH treba izmijeniti do početka izbornog procesa te je istaknuto da će nastaviti sa konstruktivnim učešćem u aktivnostima koje vodi međunarodna zajednica.

''Prihvatićemo ona rješenja koja su u skladu sa europskim vrijednostima i izbornim standardima, odlukama Europskog suda za ljudska prava, Ustavom Federacije BiH te odlukama Ustavnog suda BiH, za koja postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka'', poručio je Izetbegović.

Od OHR-a Predsjedništvo SDA zatražilo je da se aktivno uključi u iznalaženje rješenje za izbor Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i za statut Grada Mostara, zbog toga, kako je rekao predsjednik SDA, što su OHR-ova ranije nametnuta rješenja ovih pitanja bila osporena od Ustavnog suda BiH.

Predsjedništvo ove stranke također zahtijeva od Vijeća ministara i entiteskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o trošarinama.

Razlog tome je, kaže Izetbegović, postojanje ozbiljnih sumnji kako je ovaj zakon zloupotrijebljen da bi se cijene nafte i naftnih derivata povećale u većem iznosu od nužnog.

''Povećanje cestarine od 15 feninga uvedeno je da bi se ubrzala cestogradnja u BiH i dao značajan impuls njenoj ekonomiji, a ne za neosnovano bogaćenje distributera'', potcrtao je te pozvao Savez za bolju budućnost i Hrvatsku demokratsku zajednicu da ubrzaju svoj proces ka širenju i gradnji cesta, a ne da rade na smjeni Šerifa Isovića sa pozicije direktora Porezne uprave FBiH.

Predsjedništvo SDA na danaašnjoj press-konferenciji u Sarajevu dalo je punu podršku potpredsjedniku RS-a Ramizu Salkiću u njegovoj borbi za ravnopravnost i ljudska prava te osudilo prijetnje koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio Salkiću.

Kopirati