Zoran Tegeltija

Predsjedništvo imenovalo novog mandatara Vijeća ministara

Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana danas.
Vijesti / Politika | 19. 11. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija, kadar SNSD-a, bit će mandatar za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1 iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Tegeltija je imenovan na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana danas.

Glasnogovornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević rekao je kako ta stranka očekuje da imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bude potvrđeno i u Parlamentu BiH.

''Smatramo da je to jako bitan korak'', rekao je Kovačević.

Time će, dodaje, biti ispoštovana volja građana RS iskazana na izborima.

Vladajuća koalicija iz RS-a će, također, kako kaže, konačno dobiti priliku da opravda povjerenje koje je dobila od građana RS, kao i da i s nivoa Vijeća ministara BiH učini sve što je potrebno da život građana u BiH bude bolji te da se otvore mogućnosti za nove projekte.

Nekadašnji ministar financija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet.

Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008. Živi u Mrkonjić Gradu sa suprugom Dušankom, s kojom ima dvije kćerke – Jelenu i Ivanu. Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine.

Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Općinskog odbora Mrkonjić Grad. Prije nego je počeo obnašati političke funkcije, Tegeltija je bio na rukovodećim mjestima u javnim institucijama.

Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS.

Tegeltija je 2000. godine izabran za odbornika u Skupštini općine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Kopirati
Drag cursor here to close