Ljut je

Predsjednik Vlade RS: Tužit ćemo Federaciju BiH

"Tih naših 11 milijuna eura prelilo se u proračun FBiH. Prema tome, oni od naših novaca na neki način financiraju neke svoje potrebe, što je nedopustivo", rekao je Višković za TV "Pink".
Vijesti / Politika | 06. 04. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ovaj bh. entitet odlučila da već ovih dana podnese tužbu protiv Federacije BiH  i Uprave za indirektno oporezivanje  BiH kako bi zaštitila i proračun RS-a i građane, zbog štete koju trpi neraspodjelom sredstava od PDV-a.

11 milijuna eura

Višković je rekao da je u prva tri mjeseca ove godine Republika Srpska pretrpjela štetu od 11 milijuna eura, te da je o tome već razgovarao sa entitetskim ministrom financija jer od tog novca treba da se daju plaće javnom sektoru, mirovine, socijalna davanja...

"Tih naših 11 milijuna eura prelilo se u proračun FBiH. Prema tome, oni od naših novaca na neki način financiraju neke svoje potrebe, što je nedopustivo", rekao je Višković za TV "Pink". 

On je podsjetio da je takva situacija bila i ranije i da je RS podnijela tužbu i dobila čak izvršnu sudsku presudu od 28 milijuna KM, ali da banke i sudovi u FBiH ne žele da puste nalog za izvršenje.

"Od tih 28 milijuna KM, koliko je presuđeno da treba da nam vrate, uspjeli smo naplatiti samo četiri milijuna KM, a 24 milijuna maraka još nismo", dodao je Višković.

Odgovora nema

On je naveo da i tijekom susreta sa stranim ambasadorima, među kojima su i oni iz najutjecajnijih zemalja, postavlja ovo pitanje, ali da, osim trenutne zbunjenosti, nema odgovora.

Višković je rekao da veleposlanicima jednostavno kaže da zamisle da ih neko zakine za 11 milijuna eura za tri mjeseca na početku godine kada je svaki euro više nego bitan.

"Imate još problema, od `Elektropenosa` koji je u blokadi skoro 15 mjeseci, a kompletna uprava u v.d. statusu sa isteklim mandatima. Oni imaju sada na računima banaka oko 150 milijuna KM, a sve je blokirano i ništa ne može da se radi", rekao je Višković.

PDV je problem

On je istaknuo da Republika Srpska zbog toga trpi štetu, a kao primjer je naveo UIO koja još nije izvršila raspodjelu sredstava od PDV-a za Republiku Srpsku po novom koeficijentu raspodjele koji iznosi 33,4 posto i za 0,8 posto je veći od onog iz prošle godine.

"Vlada Srpske je izračunala prije nekoliko dana da je zbog toga samo za tri mjeseca ove godine proračun Srpske izgubio 22 milijuna KM. A ako se tako nastavi do kraja godine će pretrpjeti štetu oko sto milijuna KM", rekao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close