Malo, puno ili dovoljno?

U BiH do 16:30 glasovalo 28.000 ljudi

Do 16.30 izborima se u BiH odazvalo 28.327 birača navodi se u na DIP-ovoj mrežnoj stranici.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2020. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Kandidati za tu petogodišnju dužnost sadašnja je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) te bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Izlaznost u Republici Hrvatskoj do 16:30 je 43,52 posto. Veća je nego u prvom krugu kada je iznosila 38,82 posto.

"Na izbore za hrvatskog predsjednika do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1,5 milijuna birača, odnosno 43,52 posto", objavilo je u nedjelju Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Ta je izlaznost bolja od one u 1. izbornom krugu, no lošija od one na predsjedničkim izborima prije pet godina.

U odnosu na prvi izborni krug ove je nedjelje do 16,30 sati glasovalo 190 tisuća birača više, ali i 170 tisuća manje u odnosu na 2. krug prije pet godina.

Do 16.30 izborima se u BiH odazvalo 28.327 birača navodi se u na DIP-ovoj mrežnoj stranici.

Ispred osnovne škole fra Petar Bakula, u kojoj je svih 19 biračkih mjesta za Mostar, trenutno je znatno manje ljudi nego prijepodne kada je zabilježen najveći val birača.

Jadranka Modrić iz hrvatskog konzulata u Mostaru potvrdila je kako glasanje protiče bez problema iako su gužve velike.

U Njemačkoj, gdje je glasovanje moguće na 17 biračkih mjesta, do nedjelje poslijepodne glasovalo je 7. 240 birača, gotovo isto kao i 22. prosinca 2019.

Podsjetimo, od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je u Mostaru, a većina glasača u grad na Neretvi stigla je i prije sedam sati.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a što se tiče Mostara, oni koji ne stignu obaviti svoju dužnost moći će glasati i iza 19 sati.

Prvi rezultati očekuju se u 20 sati iz Državnog izbornog povjerenstva.

U prvome krugu predsjedničkih izbora 22. prosinca prošle godine, biračko pravo u BiH ostvarilo je oko 24.000 hrvatskih državljana.

DIP provjerava sms poruku o navodnoj kupovini glasova

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru.

"Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (sms) poruka poslana, pitanje je je li vjerodostojna ili ne", rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo o svemu oglasiti kasnije.

Nedjeljni, drugi krug izbora, po informacijama iz DIP-a, uglavnom protječe mirno, uz manje primjedbe birača koje se otklanjaju u hodu.

Ima primjedbi da prethodni, privremeni upisi nisu provedeni, ali to je pitanje koje rješava Ministarstvo uprave, a ne DIP, napomenula je Lovrin.

DIP-u je dojavljeno i kako se u Zadru i Splitu dijele letci u kojima se predsjednički kandidati ocrnjuju, te kako su u Splitu uočeni neprimjereni grafiti.

Najozbiljniji incident u nedjelju se dogodio se u Osijeku, gdje je jedan građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao je, pozvana je policija i pokrenut je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.

 

Kopirati
Drag cursor here to close