Sve za fotelju

Predsjednici mladih SNSD-a i SDS-a se izjasnili kao Bošnjaci

Denis Šulić i Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda na ovogodišnjim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2018. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda na ovogodišnjim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Zamjenik ministrice obrane BiH i dužnosnik SDS-a Boris Jerinić jučer je potvrdio kako će četiri zastupnika SDS-a iz Doboja sudjelovati u vlasti na nivou države BiH i njenog entiteta RS. Jedan od ta četiri zastupnika je i predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović koja je očito zanoćila kao Srpkinja, a probudila se kao Bošnjakinja, piše Klix.ba.

Naime, na lokalnim izborima 2016. godine Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda da bi samo dvije godine poslije odlučila da promijeni etničku pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Zbog ovoga je Središnje izborno povjerenstvo u srijedu zaprimilo žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

S ovim stavom nisu se složili predsjednik SIP-a Branko Petrić i članica SIP-a Irena Hadžiabdić koji su podržali mišljenje da se nikome u Narodnoj skupštini RS-a ne traži nacionalno izjašnjavanje, odnosno da to nije uvjet za dobivanje mandata.

Za sada ostaje nepoznato da li će uopće Bukejlović dobiti mandat s obzirom na to da je SIP zaključio da će o njenom slučaju odlučiti Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

Kao Bošnjak se izjasnio i predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, također dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a. Prema ranijim izvještavanjima bh. medija, Šulić (sin Esada) se i ranije izjašnjavao kao Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close