Zaštita

Svi su na nogama

Predsjedatelj Džaferović pozvao je predsjednika Đukanovića da institucije Crne Gore poduzmu dodatne napore na zaštiti Bošnjaka, te da se spriječe novi napadi, prijetnje i provokacije.
Vijesti / Politika | 02. 09. 2020. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović telefonom je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u svezi sa završenim izborima i najnovijim događajima koji se odnose na napade i zastrašivanje bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori.

Predsjedatelj Džaferović pozvao je predsjednika Đukanovića da institucije Crne Gore poduzmu dodatne napore na zaštiti Bošnjaka, te da se spriječe novi napadi, prijetnje i provokacije.

Predsjednik Đukanović je s razumijevanjem prihvatio apel predsjedatelja Džaferovića i iznio uvjerenost da će institucije Crne Gore učiniti sve napore kako bi se zaštitilo bošnjačko stanovništvo i svi crnogorski građani, te kod njih umjesto straha razvio osjećaj sigurnosti.

Tijekom razgovora predsjednik Đukanović je ponovio svoju opredijeljenost za obranu temeljnih vrijednosti i postignuća Crne Gore, prije svega njezinu stabilnost, multietničnost, europski put i članstvo u NATO-u.

Predsjedatelj Džaferović je rekao da trasirani put Crne Gore pod vodstvom predsjednika Đukanovića nema alternativu, te da se budućnost zemalja u našem okruženju nalazi u euroatlantskim integracijama i skladnim međuetničkim odnosima unutar svih država regije, priopćeno je.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pisao je veleposlanicima više zemalja akreditiranim u BiH.

U pismu koje je uputio veleposlanicima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Republike Turske, Savezne Republike Njemačke, Talijanske Republike, Francuske Republike i Ruske Federacije, reisu-l-ulema upozorava na dugo iskustvo zločina i progona kojima su Bošnjaci i muslimani na tim prostorima bili izloženi zbog čega je njihov strah opravdan kada vide da se iste ideologije koje su bile osnova ranijim zločinima ponovo vraćaju u javni i politički prostor.

Od Vlada država kojima je reisu-l-ulema pisao traži se zajednička reakcija i poziva na vjerske lidere da svojim stavovima i postupcima ne šire mržnju i netrpeljivost među narodima i građanima, kaže se u priopćenju. 

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pozvala je nadležne institucije u Crnoj Gori da poduzmu hitne mjere, kako bi se zaustavili i najoštrije sankcionirali napadi na Bošnjake i njihovu imovinu u ovoj zemlji.

''Slike i informacije koje dolaze iz Pljevalja, a u kojima se uz nacionalističke simbole i poruke, uništavanje imovine Islamske zajednice, fizičke napade na političke neistomišljenike, poručuje da će 'Pljevlja biti Srebrenica'', unose strah i nesigurnost Bošnjacima u ovoj zemlji'', poručuje se u priopćenju Vijeća ministara.

Ministrica Turković je pozvala crnogorske nadležne institucije, sve aktere političke scene, ugledne javne ličnosti i predstavnike vjerskih zajednica, da učine maksimalne napore na smirivanju tenzija, kako situacija u ovoj zemlji ne bi eskalirala i dovela do problema u cijeloj regiji.

''S velikom zabrinutošću pratim situaciju u Crnoj Gori, posebno u Pljevljima gdje su Bošnjaci izloženi skoro svakodnevnim napadima i provokacijama. Najoštrije osuđujem poruke mržnje i napade na Bošnjake, njihovu imovinu i imovinu Islamske zajednice. Smatram da su ovo necivilizacijski akti, koji se moraju zaustaviti i sankcionirati.
Bosna i Hercegovina i Crna Gora su u proteklim godinama izgradile dobre odnose i trenutno nemaju otvorenih pitanja. Status i položaj bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, kroz sudjelovanje u vlasti i institucijama, značajno je popravljen u proteklim godinama. Smatram da je ovo pozitivan primjer odnosa prema svim građanima u zemlji, te pravac kojim se ova zemlja treba nastaviti kretati na svom europskom i NATO putu. Posljednja dešavanja, nakon održanih izbora, kroz odnos prema Bošnjacima, nagovještavaju skretanje sa ovog puta. Različiti politički pogledi nikada ne smiju biti povod za iskazivanje netolerancije i mržnje prema drugim narodima. Iskreno se nadam da će se građani Crne Gore, politički predstavnici i vjerski službenici, jasno ograditi i distancirati od onih koji šire mržnju i netrpeljivost, a da će ova zemlja, u kojoj će svi građani biti jednaki i imati ista prava, nastaviti svoj put napretka'', kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close