Da nije tragično, bilo bi smiješno

Predizborna kampanja u BiH: Sve što se može otvoriti, otvoreno je

Ovo nije 'Top lista nadrealista', ovo je predizborna kampanja u BiH
Vijesti / Politika | 03. 10. 2018. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje vode s izvora, puštanje u rad bežičnog interneta, svečano paljenje rasvjete, otvaranje nastavka radova, postavljanje prvog sloja asfalta, svečano otvaranje ventila, nisu radni nazivi za emisije 'Top liste nadrealista', nego su predizborne aktivnosti političara u BiH.

U ovoj predizbornoj kampanji, razlikuje se samo boja trake koja se reže, dok ih na svakom događaju režu gotovo isti političari. Pojedini su iskoristili pozicije u predizborne svrhe, iako po dužnosti ''nisu morali uzeti škare u ruke''.

Političari svečano otvorili cestu kod porodilišta

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, generalna direktorica UKCS Sebija Izetbegović, inače kandidatkinja za Parlament, te direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić otvorili su novu cestu na Jezeru.

Riječ je o prometnici koja prolazi pored Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru i povezuje ceste od stadiona na Koševu do naselja Slatina i Kromolj.

"Dijelim zadovoljstvo sa prisutnim građanima zbog završetka ovog projekta koji predstavlja život za ovaj kraj'', rekao je premijer KS.

Izetbegović je kazala da je puštanjem u funkciju ovako kvalitetne ceste riješen problem prolaska motornih vozila kroz krug Klinike za ginekologiju i porodiljstvo. 

FOTO: Klix.ba / Otvaranje ceste kod porodilišta

Otvorena je i voda s izvora

Željka Cvijanović i izvršni direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici” /HET/ Ilija Tamindžija i načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović pustili su u rad vodovod sa izvorišta Udbina.

Cvijanovićeva je naglasila da je veliki dan za Nevesinje.

Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović istaknuo je da je ovo povijesni dan za Nevesinje.

''Više nećemo gledati u nebo da bismo vidjeli hoćemo li imati vode. Ovaj vodovod dobivamo na poklon'', rekao je.

Foto: Oslobođenje.ba / Puštanje vode s izvora

Svečano je otvorena obnovljena server sala

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ministar unutarenjih poslova Slađan Bevanda otvorili su obnovljenu server salu MUP-a HNŽ, koju na fotografijama što su stigle iz Vlade ne vidi nitko.

Premijer je naglasio kako je, uz osiguranje sredstava za projekt obnove server sale, Vlada preuzela značajan broj aktivnosti na funkcionalnom i profesionalnom jačanju policijskih struktura kroz obuku i kadrovsko jačanje te jačanje materijalno-tehničke opremljenosti s ciljem unaprjeđenja operativne efikasnosti svih sastavnica MUP-a.

Foto: www.vlada-hnz-k.ba / chmod +x /etc/ppp/ip-up.local

 Presjecanjem vrpce svečano je otvoren i hotel

Svečanim presijecanjem vrpce u Sarajevu je otvoren Swissotel, jedan od najluksuznijih hotela iz grupacije Accor Hotels. Vrpcu su presjekli predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predstavnici Al Shiddi gurpacije.

Nakon kratkog obraćanja, gosti su imali priliku obići hotelske sobe i druge prostorije, a potom uživati u zakuski.

Foto: Klix.ba / Svečano presijecanje vrpce


Svečano je otvoren i jedan sloj asfalta

U općini Breza vladalo svečarsko raspoloženje kada su "kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Fahrudin Brkić, načelnik općine Breza Munib Zaimović i predsjednik Mjesne zajednice Mahala Omer Dedić izvršili čin svečanog otvaranja asfaltirane dionice lokalne ceste Breza - Prhinje, dionice R-444 Haldija i prilaz groblju Liješće.

Video: Svečano otvaranje prvog sloja asfalta

Pušten je u rad i besplatni internet

U kampusu Sveučilišta u Mostaru, u nazočnosti rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića i predsjednika Vlade Hercegovačko –neretvanske županije Nevenka Hercega, pušten je u rad besplatan internet koji za područje kampusa osigurava HT Eronet.

''Želim da besplatan pristup internetu svim studentima omogući nesmetan pristup u svrhu školstva i obrazovanja te se nadam da će im biti od koristi u njihovom radu da uspješno završe studij'', kazao član Uprave HT ERONET-a Tomislav Ruk.

Foto: www.sum.ba / Pušten u rad besplatan Internet na cijelom kampusu SUM-a

Svečano je otvoren i renovirani vrtić

Presijecanjem vrpce svečano je otvoren renovirani Dječji vrtić s izgrađenim jaslicama u Čapljini, svečanosti je, uz načelnika općine Čapljina Smiljana Vidića, nazočio i hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

''Nadam se da će ova djeca uživati ovdje, da će roditelji koji ostave dijete, kada ujutro dođu ovdje, imati dovoljno povjerenja i da će moći normalno raditi svoje dnevne aktivnosti jer su sigurni da su njihova djeca na najboljem mogućem mjestu'', rekao je Čović tom prigodom.

Foto: večernji.ba / Presijecanje vrpce na otvaranju crtića

Otvorio se i obnovljeni laboaratorij

Svečano je otvoren obnovljeni objekt i opremljeni laboratoriji Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i kandidat za županijsku Skupštinu Ivan Jozić prigodom svečanog otvaranja, je rekao

''Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovdje kao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, a posebno me veseli što smo u vrlo kratkom roku na otvorenju Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. U Zavodu za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije u ovoj godini planirano je upošljavanje 12 osoba srednje i visoke stručne spreme od koji je 7 već započelo s radom. Ovo je jedan od pokazatelja da Vlada radi kvalitetno i ono što je cilj je borba za narod Hercegbosanske županije.''

Na svečanom otvaranju obnovljenog objekta i opremljenih laboratorija Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije nazočila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, ministar MUP-a, Darinko Mihaljević i gradonačelnik Livna, Luka Čelan I veliki broj uzvanika s Hercegbosanske županije.

Foto: Vlada HBŽ / Otvaranje obnovljenog laboratorija

Otvoren obnovljeni centar za prevenciju ovisnosti

U predizborne svrhe iskorišteno je i otvaranje obnovljenog Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

Centar je svečano otvoren u Mostaru na istoj adresi na kojoj uspješno djeluje još od 1999. godine (Ulica Ante Starčevića 78).

Foto: Bljesak.info / Otvoren obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti 

Otvorena i dionica autoputa

Otvorena je dionica auto-puta “9. siječanj” od mjesta Drugovići do Prnjavora, u dužini od 25 kilometara.

Otvaranju su nazočili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je ''Ovaj autoput je autoput naše sreće''.

''Nismo mi bosanski Srbi, mi smo Srbi. RS i srpski narod moraju da grade svoj jak  nacionalni i državni integritet. Zato je važan ovaj autoput'', rekao je Dodik dodajući da autoput nije samo put ekonomske i socijalne integracije.

Dodik je čak otvoreno rekao da je otvaranje dionice autoputa iskoristio za izbornu kampanju.

''Napali su me kad sam položio kamen temeljac da to radim za izbora, a danas će mi reći da i ovo radim zbog izbora. Ja ću im reći 'da, u pravu ste, radim to zbog izbora''', poručio je između ostalog Dodik.

Foto: BHRT / S otvaranja dionice autoputa

Otvorena zakašnjela pasarela

Spektakularnim vatrometom otvorena je pasarela na sjevernom ulazu u Mostar. Radovi na izgradnji pasarele, koji su počeli u listopadu prošle godine, trebali su, prema najavama, trajati šest mjeseci. Najprije je najavljeno kako će pasarela biti u funkciji u travnju, a kasnije je rečeno kako će biti gotova do ljeta. Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo je u travnju rekao kako će radovi biti gotovi za mjesec – dva dana. Nakon toga, početkom kolovoza u javnost su izašle informacije kako će radovi na ovom prijelazu biti gotovi do početka školske godine. No otvaranje je preskočilo početak školske godine i dočekalo završetak predizborne kampanje.

Foto: Bljesak.info / Otvaranje pasarele kod Zalika

S konjima da zakrpe cestu

Kandidati NDP za Narodnu skupštinu RS Dražen Dunđer i Lazar Kapor su u centar Bileće dotjerali konje natovarene vrećama pijeska kojim su krpili bilećke ulice.

Dunđer je rekao da su putevi u Hercegovini dotrajali i da se njima više ne može proći ni konjima.

Foto: srpskainfo.com / 

Kameni temeljci

Ne treba zanemariti ni broj postavljenih kamena temeljaca, kao ni broj manifestacija kojima nazoče političari i na kojima drže govore, a koje formalno nemaju veze sa izbornom kampanjom.

U svemu tome, koriste se svi raspoloživi i ljudski i materijalni resursi institucija, ustanova i javnih poduzeća, koji se u suštini podvode pod ''državni interes'', a u većini slučajeva su ''legalno'' sredstvo za promociju kandidata u izbornoj kampanji.

Čudo u kampanji

No da ne bude sve tako crno, u izbornoj kampanji ove godine dogodilo se i jedno čudo. Bez ceremonije u promet je puštena obnovljena cesta u Kaknju.

Dok je javnost u Kaknju očekivala presijecanje svečane vrpce uz pitanja "Čekate li dan pred izbore?", "Kada ćete pustiti cestu?" i Tko dolazi na otvorenje", iz Općine Kakanj su javnost informirali na svečanog otvorenja neće biti i da ništa slično nije bilo planirano ni prije početka projekta obnove glavne prometnice.

 "Obavijest koju smo uputili da je rekonstruirana prometnica u funkciji smatrajte otvaranjem. U zdravlju, sreći i rahatluku koristili prometnicu'', kazali su iz Općine Kakanj.

FOTO: Klix.ba / Otvaranje bez ceremonije

Sve je to legalno

Podsjetimo ranije su iz Transparency Internationala rekli da zloupotrebe javnih resursa u svrhu izbora ni u ovoj kampanji nisu ništa novo, budući da im to omogućava Izborni zakon, koji ni u jednom dijelu ne sankcionira zloupotrebu javnih resursa u svrhu izborne kampanje.

''U svakoj kampanji se institucije, javna poduzeća i svatko tko ima bilo kakvu funkciju odjednom aktivira na manifestacijama, sastancima ili nazoči početku nekih radova i postavljanju kamena temeljaca. Koristi se bilo kakva situacija gdje bi se, što je najgore od svega, ispred institucija kandidati mogli dodatno promovirati i sve te projekte predstavljati kao svoje. Javna poduzeća troše ogroman novac za manifestacije koje se pretvaraju u predizborne skupove i promociju kandidata, a u svemu tome ostaje vječiti problem korištenja službenih automobila, helikoptera, svih mogućih resursa i zaposlenih u javnoj upravi za organizaciju predizbornih skupova'', istaknula je ranije za medije glasnogovrnica TI BiH Ivana Korajlić.

Podsjetila je da je TI nekoliko puta predlagao izmjene Izbornog zakona, kako bi se uvela određena ograničenja u vrijeme kampanje, ali koje nikada nisu uvažene.

Kopirati
Drag cursor here to close