Prljava kampanja: Političari krše sva moguća pravila
Politčiki subjekti ne poštuju zakone, a nameću ih građanima, zaključeno je danas na konferenciji Koalicije ''Pod lupom''

Prljava kampanja: Političari krše sva moguća pravila

Vijesti / Politika | 20. 09. 2018. u 17:56 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugoročni promatrači/ce Koalicije ‘’Pod lupom’’ koji su na terenu već od 15. srpnja, do 17. rujna zabilježili su rekordan broj izbornih nepravilnosti. U posljednje vrijeme primjećen je veći broj slučajeva zloupotrebe osobnih podataka građana/ki, najčešće u svrhu glasovanja poštom. Koalicija poziva sve građane i građanke BiH, bez obzira na to imaju li prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) provjere gdje su registrirani za glasovanje na linku: https://bit.ly/2rEodRf. SIP BiH je upoznata sa ovim slučajevima te će iste proslijediti nadležnom tužiteljstvu s obzirom na to da je navedena aktivnost kazneno djelo.

''Pozdravljamo jučerašnju odluku Središnjeg izbornog povjerenstva da javno objavi imena i prezimena birača koji su se prijavili za glasovanje putem pošte, sa zaštitom osobnih podataka. Nažalost, ti podaci neće biti objedinjeni i javno objavljeni u elektronskom obliku, već će biti javno istaknuti na oglasnim pločama u lokalnim centrima za birački popis'', rekla je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije ''Pod lupom''.

Povećanja plaća, mirovina, obećanja....

Promatrači/ce su evidentirali 33 slučaja zloupotrebe javnih resursa u svrhu kampanje. Tako su u Republici Srpskoj povećane plaće u javnom sektoru, povećane mirovine, davana jednokratna pomoć umirovljenicima, te smanjena porezna osnovica za obračun plaća čime su svim radnicima u RS plaće povećane za oko 30 KM u odnosu na prosječnu plaću. Zloupotrebljavani su javni resursi javnih kompanija „Hidroelektrane na Trebišnjici“ i „Putevi RS“, vršeno stranačko zapošljavanje pripravnika u javna poduzeća, te održavani politički događaji u školama. Zabilježeno je i stranačko zapošljavanje kadrova na državnom nivou BiH te u pojedinim županijama u Federaciji BiH, kao i svečano otvaranje nedovršenih infrastrukturnih projekata.

Kako se bliži izborni dan tako raste i broj zabilježenih slučajeva pritisaka na birače kako u javnim tako i u privatnim kompanijama. Nuđenje novca i drugih protuusluga za glas, prijetnje otkazima, davanje poklona i obećavanje zaposlenja nakon izbora su postali svakodnevnica građana BiH. Vršeni su nedozvoljeni pritisci na zaposlene u Novoj banci, Vodovodu, Kliničkom centru i Kazneno-popravnom zavodu u Banjoj Luci, na zaposlene u privatnoj kompaniji u vlasništvu kandidata na izborima u Gradišci, na zaposlenike javnih institucija u Banovićima i Srebreniku, te nuđenje novca za glas u Brezi, Domaljevcu-Šamcu, Goraždu, Istočnoj Ilidži, Foči u FBiH, Starom Gradu u Sarajevu, Višegradu i Zvorniku.

''Mi želimo ohrabriti građane da ovakve slučajeve prijave a nadležne organe pozivamo da rade svoj posao, da zaštite građane i građanke BiH i da im omoguće da na izborni dan izraze svoju volju slobodno, bez pritisaka'' – poručili su iz Koalicije.

Plaćeno oglašavanje u zabranjenom vremenu

U 30 općina izražena je sumnja u nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima. U 85 općina, dogodile su se izmjene u članstvu u biračkim odborima, a u 26 općina nisu javno objavljena imena članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu, iako je to obveza lokalnih izbornih komisija.

Do 7. rujna odnosno do dana službenog početka izborne kampanje, zabilježeno je ukupno 436 slučajeva plaćenog političkog oglašavanja u vremenu kada je to zakonom zabranjeno. To je tri puta više nego za Lokalne izbore 2016. godine. 5 političkih subjekata koji su najčešće kršili zakon u ovom segmentu su: Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u 66 slučajeva, Stranka demokratske akcije (SDA) u 53 slučaja, Demokratski narodni savez (DNS) u 36 slučajeva, Savez za bolju budućnost (SBB) u 33 slučaja, te Srpska demokratska stranka (SDS) u 32 slučaja.

U 14 općina postoji sumnja u ažurnost biračkog spiska koja se najčešće očituje u određenom broju umrlih osoba na biračkim popisima i neuklanjanju lica koja su se odrekla državljanstva BiH sa biračkih popisa. Sumnje u ažurnost biračkog popisa izražene su u Banovićima, Banjoj Luci, Bosanskoj Krupi, Čapljini, Domaljevcu-Šamcu, Donjem Žabaru, Ilijašu, Kalesiji, Ključu, Odžaku, Plagićevu, Ravnom, Sapni i Vitezu.

Službena vozila u svrhu kampanje

Od 7. rujna Koalicija ''Pod lupom'' na terenu ima dodatna 42 promatrača/ice koji izvještavaju o tijeku izborne kampanje. Prema nalazima promatrača/ica do 17. rujna je zabilježeno 17 slučajeva na kojima su kandidati/kinje na predizborni događaj došli službenim vozilom ili pod pratnjom službenog osiguranja. Po broju evidentiranih slučajeva korištenja službenih vozila i osiguranja u svrhu kampanje prednjače stranke Saveza za pobjedu sa 10 slučajeva, DNS, SDA i SNSD sa po dva slučaja, te DF u jednom slučaju. Tako su Adam Šukalo, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Dragan Mektić, Igor Crnadak, Marko Pavić, Milan Dunović, Milorad Dodik, Mirko Šarović, Mladen Ivanić, Neđo Trninić, Sebija Izetbegović, Vukota Govedarica i Željka Cvijanović zloupotrijebili javne resurse građana u svrhe stranačke kampanje.

Na 13 predizbornih događaja politički subjekti su organizirali prevoz za posjetitelje, a na 15 predizobrnih skupova organizirana je podjela besplatnog pića i hrane. Šest događaja organizirano je u tijeku radnog vremena na kojima su nazočili i zaposlenici u državnim institucijama. Primjećen je i neprikladan govor i zapaljiva, ratnohuškačka retorika tokom obraćanja kandidata/kinja na predizbornim skupovima.

Građanima nameću, a oni ne poštuju zakone

Tijekom kampanje uočene su i druge nepravilnosti kao što je postavljanje oglasa, plakata, postera, odnosno pisanje imena ili slogana koji su u vezi sa izbornom kampanjom, unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javnim poduzećima i ustanovama i mjesnim zajednicama, na vjerskim objektima, na javnim putevima i površinama,  što je također zabranjeno.

''Zakon se kontiunirano zaobilazi u širokom luku i to obično rade oni koji direktno sudjeluju u izradi i donošenju tih istih zakona. Ako zakon ne poštuju oni koji će sutra predstavljati i zastupati građane i građanke ove zemlje kako očekivati od građana i građanki BiH da poštuju isti?’’ – izjavila je Nina Zubović, koordinatorica za odnose sa javnošću Koalicije ‘’Pod lupom’’.

Iz Koalicije apeliraju na političke subjekte da se ponašaju korektno i u skladu sa zakonom tijekom izborne kampanje te na nadležne institucije da sve izborne nepravilnosti sankcionirajui da ubrzaju svoju reakciju.

Promatrači/ce prate i rad lokalnih izbornih komisija. U prethodnih osam tjedana, lokalne izborne komisije održale su 688 sjednica. Više od 80% sjednica bilo je unaprijed najavljeno, što je napredak u odnosu na izbore 2014. i 2016. godine. Lokalnim izbornim komisijama uloženo je ukupno 19 primjedbi i prigovora na izborni proces, koje se najčešće odnose na imenovanje članova biračkih odbora. Sve lokalne izborne komisije rade u punom sastavu i imaju usvojen Poslovnik o radu, što je napredak u odnosu na prve četiri sedmice izvještavanja.

11 lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona o ravnopravnosti spolova, a 11 lokalnih izbornih komisija i dalje nema adekvatne uslove za rad. Zabilježeno je i kršenje rokova od strane lokalnih izbornih komisija predviđenih izbornim kalendarom.


Prijavite nepravilnosti

Podsjećamo sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Kopirati
Drag cursor here to close