Puno sivih zona

Društvene mreže u predizbornoj kampanji - puno prostora za malverzacije

Predizborna kampanja i društvene mreže
Vijesti / Politika | 26. 10. 2020. u 09:36 Bljesak.info
Predizborna kampanja i društvene mreže

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog neizvjesne epidemiološke situacije predizborna kampanja će, prema ocjenama analitičara i stručnjaka, ove godine biti najviše fokusirana na društvene mreže. Glavni kanal komunikacije za većinu političkih stranaka i kandidata bit će upravo internet. Koja su pravila internet kampanje, što se smije, a što ne i koje su sankcije u slučaju kršenja pravila?

Da su stranke i političari aktivni na društvenim mrežama, posebno u vrijeme predizborne kampanje, nije neka novost. Međutim, ove godine bi internet i društvene mreže, zbog neizvjesne epidemiološke situacije, mogli imati ključnu ulogu u komunikaciji političkih subjekata i građana. Prvih sedam dana predizborne kampanje pokazalo je da je ova godina drugačija od svih prethodnih, kažu analitičari, za BHRT.

''Manja je manipulacija s biračima, nemate više velikih mitinga od 500 ,1000 ljudi. To ne mora da bude loše. Ova kampanja je isključivo direktna, razgovori s ljudima, domaćinima, obiteljima i naravno internet kampanja, kampanja preko medija”, komentira Drago Vuković, sociolog

Mnoge stranke ove godine su internet kampanju stavile u prvi plan i uložile značajna sredstva u razvijanje svojih kanala komunikacije.

Za ove izbore u Bijeljini se prijavilo čak 87 političkih subjekata. To su podaci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Većina njih na facebooku, pored stranice stranke, ima svoj osobni profil ali facebook stranicu preko koje se oglašava i šalje političke poruke.

Društvene mreže postaju sve relevantnije u izbornoj trci, jedinstvenog su stava oni koji se bave političkim kampanjama.

 “U nedavnim istraživanjima se čak pokazuje da se presudna prednost ostvaruje upravo na društvenim mrežama jer na njoj najveći broj ljudi koji nije opredijeljen, a svaki izbori su bitka za one glasače koji nisu opredijeljeni, upravo tu se nalazi rezervoar glasova koji možete očekivati”, laže Vojkan Vukičević, savjetnik za kampanje

Međutim, postavlja se pitanje, tko kontrolira provođenje internet kampanje i kakva pravila vrijede na društvenim mrežama?

''Kontrolu na društvenim mrežama vrši Središnje izborno povjerenstvo a i ona ima mandat da kažnjava kako za preuranjeno oglašavanje, tako i za oglašavanje u šutnji i sva druga oglašavanja koja se mogu događati. Iako nije precizno definirano da online oglašavanje spade u ovo, nije definirano ni za druge vrste”, kaže Darko Brkan član tima “Raskrinkavanje”

Međutim, ono u čemu su naši sugovornici suglasni je da je uređenje ove oblasti još uvijek u povoju i da je daleko više “sivih zona” nego u tzv. Konvencionalnoj kampanji, što ostavlja prostor za malverzacije.

Kopirati
Drag cursor here to close