Međunarodna konferencija

Predavanje Anidjara: Religija može biti objašnjenje za mnoge stvari

Vijesti / Politika | 30. 07. 2012. u 11:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Sedme međunarodne konferencije 'Jedinstvo i razlike u Europi' organizirano je javno predavanje 'Još jedan drugi Abraham'. Predavanje je držao profesor Gil Anidjar iz New Yorka, a kao domaćin se pojavio Krsto Mijanović dok je prevoditelj bio Nerin Dizdar.

Iako Jan Assmann sada već na čuven način postavlja u Mojsija mjesto 'mojsijevskog razlikovanja' i početke monoteističkih nasilja i sukoba, Abraham se čini još i javno prepoznatim licem te razlike. Abraham je očito osoba u kojoj religijski sukob počinje, pa zato i mjesto nade da on nije i neizbježan. Kako god bilo, Abraham je sada shvaćan kao religijska ličnost. U ovom izlaganju autor ne namjerava obnavljati raspravu o naravi biblijske religije, već želi postaviti pitanje o značaju shvaćanja religijskog sukoba, zapravo religijske razlike. Ima li ikakvog smisla pitati da li je Abraham bio religiozan? Možemo li misliti o sukobu na načine koji ga ne bi nadlazili, već bi opet pitali o njegovoj naravi kao religioznoj? Možemo li iznova misliti o religiji misleći o još jednom drugom Abrahamu?

Anidjar je govorio o razlikama između religija, te uplitanju politike u religiju. "Religija može biti objašnjenje za mnoge stvari", istaknuo je Anidjar. U velikom broju slučajeva gost govornik je za primjer uzimao Jevreje, te je spominjao razlike između politike i Jevreja. "Osim politike koja ulazi u svaku poru društva mnogi prave i razlike između državljanstva i nacionalnosti", ističe Anidjar.

Gil Anidjar (New York) predaje na Odsjeku za religiju i Odsjeku za srednjoistočne južno-azijske i afričke studije Kolumbijskog sveučilišta. Autor je i sljedećih knjiga: Semites: Race, Religion, Literature (2008); The Jew, the Arab: A History of the Enemy (2003); b/h/s prijevod (2005); turski prijevod (2012); i 'Our Place in al-Andalus': Kabbalah, Philosophy, Literature in Arab Jewish Letters (2002). Uredio je zbornik tekstova Jacques Derridae Acts of Religion (2002). Završava rukopis pod nazivom Blood: A Critique of Christianity.

Predavanje je bilo otvoreno za sudionike Konferencije, te članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna. U sklopu iste konferencije večeras će biti održana tribina pod nazivom 'Nacionalizmi i budućnost balkanskih zemalja', a o spomenutoj temi govorit će Ivo Banac (Hrvatska), Sonja Biserko (Srbija) i Rusmir Mahmutćehajić (BiH). Tribina će se održati u hotelu Bristol s početkom u 21:15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close