Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH

Preda: Blokada implementacije izbornih rezultata nije dobra za BiH

Preda smatra da su ovi izbori bili generalno dobro organizirani i provedeni, iako je bilo nekih neregularnosti.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2018. u 11:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EU parlament  / Cristian Dan Preda

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda upozorio je bh. političare da blokada implementacije izbornih rezultata i imenovanja novih vlasti ne bi bila dobra poruka ni za građane niti za europski put BiH. 

Komentirajući prije deset dana održane Opće izbore u BiH, Preda je u razgovoru za Fenu kazao da je pomno pratio taj proces, kao i situaciju nakon izbora, napominjući da kompleksna struktura zemlje znači i kompleksan izborni proces zbog čega će trebati proteći određeno vrijeme prije nego se donese jasan zaključak o tome. 

Temeljeći mišljenje na preliminarnoj evaluaciji međunarodnih promatrača među kojima su bili i predstavnici Europskog parlamenta na čelu s Frankom Engelom, smatra da su ovi izbori bili generalno dobro organizirani i provedeni, iako je bilo nekih neregularnosti. 

Kampanja oživjela podjele i nacionalističku retoriku

Europski parlament i međunarodni promatrači su naglasili ono što je Preda podvukao i u svom posljednjem izvještaju o BiH, a to je da je predizborna kampanja takoreći oživjela podjele i nacionalističku retoriku, dok u isto vrijeme nije bilo konkretnih prijedloga za provođenje reformi u BiH. 

Takva situacija, dodao je Preda, u kombinaciji s pisanjima medija koji su izvještavali o određenim kandidatima, usmjerila je birača da na određeni način glasuju i zasigurno je imala utjecaja na konačne rezultate. 

''Sada očekujemo kraj izbornog ciklusa, nakon objave konačnih rezultata na svim razinama vlasti i rješenje izbornih sporova između relevantnih predstavnika vlasti, a najviše od svega očekujemo formiranje vlasti'', podvukao je. 

Smatra da će to biti izazov, ne samo zbog neriješenog pitanja formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, nego i zbog izjava političara koji su najavili postavljanje uvjeta u vezi s tim pitanjem. 

Nedavno su visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini i povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn najavili da će implementacija izbornih rezultata utjecati na davanje mišljenja o kandidatskom statusu BiH, što je Preda nazvao opravdanim. 

Podsjetio je da je ta odluka na zemljama članicama odnosno Vijeću Europske unije, a ne na Europskom parlamentu, ali Preda je ponovio stav da država mora biti u mogućnosti provesti kredibilne izbore i implementirati rezultate izbora kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU. 

To važi, istakao je, za svaku zemlju koja želi biti dio "europskog kluba", ali to je od izuzetne važnosti i za postizanje funkcionalne demokracije. Zbog toga će ovi izbori, kao i formiranje vlasti biti, ocijenio je, pravi test za dobijanje statusa kandidata. 

Očekuje se implementacija izbornih rezultata

Stoga, Preda očekuje da će se brzo pronaći rješenje za jednostavnu provedbu izbornih rezultata i formiranje vlasti jer BiH ne smije gubiti vrijeme na njenom putu ka EU, a provođenje potrebnih reformi ne smije biti dalje odgađano. 

Kaže da je nedavno čuo stavove o tome da je BiH potrebna nova Reformska agenda, ali on je mišljenja da je došlo vrijeme da se stvari jasno postave, a to je da BiH ima Reformsku agendu, koja je proizašla iz jasnog, potpisom ovjerenog opredjeljenja predstavnika svih političkih stranaka u BiH za europske integracije i "krajnje je vrijeme da se svi toga prisjete". 

''Problem nije dakle u tome da se krene ispočetka, nego da se na odgovoran način nastavi s implementacijom postavljenih ciljeva što je počelo prije četiri godine, ali primijetan je zastoj u posljednjih godinu i pol'', stav je Prede. 

No, dodaje, da što se tiče dodatnih političkih reformi, svi znaju da su one potrebne kao što je svima jasno da BiH mora postati funkcionalna država, ali da bi se ispravno radilo na tome najprije se moraju formirati vlasti, a potom pokrenuti te reforme unutar ustanovljenih institucionalnih struktura. 

''Tako funkcionira demokracija. Postizanje održivih rješenja za političke reforme znači pristanak na kompromis kroz rasprave unutar institucija, a ne putem ucjena'', zaključio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close