Preda

'BiH mora pokazati konkretne rezultate'

Upravo to mora biti dodatni motiv da ubrzate svoje integracijske procese u EU i napredujete najbrže što možete, poručuje Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH. kojem je jučer usvojen Prijedlog rezolucije o BiH.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2019. u 08:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom posljednje rasprave o BiH u Europskom parlamentu vidjeli smo samo izolirane glasove koji se protive proširenju EU. Ali, to bi se moglo prilično promijeniti. Upravo to mora biti dodatni motiv da ubrzate svoje integracijske procese u EU i napredujete najbrže što možete, poručuje Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH. kojem je jučer usvojen Prijedlog rezolucije o BiH. 

Preda u razgovoru za "Dnevni avaz" poziva bh. političare da se dogovore i da se vlast na svim razinama formira. 

''To vam mora biti apsolutni prioritet'', ističe. 

Svako daljnje razvlačenje, upozorio je, izravno će štetiti BiH, jer će ona u Bruxellesu biti shvaćena kao neozbiljna. 

''Onda, odgovori na dodatna pitanja Europske komisije trebaju se što prije finalizirati, ako hoćete utjecati na mišljenje koje se već piše i ako hoćete da, u konačnici, dobijete poziti stav na vašu aplikaciju članstvo u EU '', govori Preda dalje. 

On apelira i da počne institucionalna suradnja europskog i bh. parlamenta te da se odmah pokrenu ekonomske i političke forme koje i Bruxelles zagovara. 

''BiH treba pokazati kokretne rezultate, ako misli uvjeriti  članice EU da zaslužuje status kandidata'', naglašava Preda. 

Izvjestitelj za BiH kaže da se iz europskih institucija redovno šalju poruke prema našoj zemlji. No, domaći političari čuju "samo ono što njima odgovara i to koriste za unutrašnje političke obračune". 

''Mislim da dolazi vrijeme kada sve to mora prestatii. Deklaracije i priča o tom da ste opredijeljeni za EU više nisu dovoljne ako nisu praćene konkretnim djelima'',  kaže Preda za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close