Neće biti spaljen

Pred izbore sve smeta: Komšić je već jednom gorio

Iako će biti spaljen haaški sudac koji je hercegbosansku šestorku proglasio krivima, Željko Komšić je bio samo dio predstave no to je izazvalo salve osuda.  
Vijesti / Politika | 12. 02. 2018. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Željko K(omšić) neće biti spaljen nego haaški sudac koji je hercegbosansku šestorku proglasio krivima, dio predstave je izazvao salve osuda pa se (politička) javnost digna na noge kako bi osudila navodne prijetnje smrću čelniku Demokratske fronte i budućem kandidatu za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima u listopadu.

Agencija Hina piše kako je tradiciju karnevala koji se u veljači održavaju i u Bosni i Hercegovini i u pravilu, kao i drugdje, služe uglavnom za zabavu i veselje, ove je godine pokvario "performance" , upriličen u nedjelju u Čapljini, kada je pred publikom organiziran sprovod "Željka K." te "podignuta optužnica" protiv posljednjeg predsjednika Haaškog tribunala suca Carmela Agiusa, što je izazvalo burne reakcije i zazivanje policijske intervencije.

Agencija navodi kako su čapljinska karnevalska uprizorenja ''nosila očevidne političke poruke koje su neki protumačili kao jasne prijetnje i izazivanje mržnje''.

Takve ocjene su uslijedile nakon što se na karnevalskoj pozornici pojavilo nekoliko muškaraca od koji je jedan bio odjeven u ustašku odoru, drugi su nosili kape s petokrakama te sa zelenim maramama oko vrata, dok je pokraj njih postavljen odar odnosno tabut, uz kojega je stajala osoba odjevena poput hodže, koja je pri tom držala muslimanski nadgrobni znak na kojemu je stajalo ime Željko K.

''Bila je to sasvim jasna aluzija na Željka Komšića, koji je najavio kako će se na predstojećim općim izborima u BiH kandidirati za hrvatskog člana državnog Predsjedništva, u koje je ranije već bio izabran i to u dva mandata'', piše Hina navodeći kako je najava te kandidature izazvala žestoke osude u HDZ-u BiH te pojačala zahtjeve te stranke za izmjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo ponavljanje "slučaja Komšić" te osiguralo da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira glasovima iz onih županija u Federaciji BiH u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

"Morbidno i bolesno", bio je komentar Željka Košića, predsjednika stranke Demokratska fronta (DF), postavljen na Facebooku nakon poruka koje su mu poslane s karnevala u Čapljini.

Iz čapljinskog ogranka DF na ovoj su društvenoj mreži poručili kako je zapravo riječ o jasnoj politizaciji uz ismijavanje i zloporabu vjere i vjerskih simbola.

"Političku poruku nećemo ni komentirati osim da su velike oči Dragana Čovića (predsjednika HDZ BiH) od gubitka fotelje", napisali su iz DF-a.

Šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović ocijenio je pak kako je riječ o vrlo ozbiljnom incidentu zbog kojega ima posla za policiju.

"Ovo sto se dogodilo jučer u Čapljini, što je ništa drugo nego prijetnja smrću Željku Komšiću, čeka na reakciju države. Zakonska osnova postoji. Ne mislim da je ovo imalo naivno", napisao je Magazinović na Twitteru.

Inače, Komšić je već jednom spaljen u Čapljini i to 2014. zajedno s tadašnjim kolegama iz Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem. No, tada nije bilo nikakvih burnih reakcija.

Političari su spaljivani i u mostarskom Centru 2 pa su tako krivi spaljeni Jerko Ivanković Lijanović, Vahid Hećo, Stipe Mesić, Ljubo Bešlić te Barack Obama i George Bush, a spaljivanje političara i javnih ličnosti održava se diljem BiH i regije.

Iz zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku portalu Bljesak.info rečeno je kako su sve češći običaji da se spaljuju ''krivci'', ali i da ponekad zna biti neumjesnih poruka poput one od prije nekoliko godina kad je spaljena lutka imigranta. U Dalmaciji su jednom tako spalili novinara koji je pisao o kriminalu, a u BiH se krivci, koji bi se trebali kazniti na izborima, ne mogu, čini se, ni u šali ''maknuti''.

Kopirati
Drag cursor here to close