Europski standardi i praksa u BiH

Pravosudne institucije trebaju bit predvodnici transparentnosti u BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Halil Lagumdžija izjavio je da je ova institucija na ovom planu poduzela značajne korake te da slijedi i usvajanje komunikacijske strategije.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2021. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine i AIRE centar Program za zapadni Balkan u suradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem i uz podršku Britanskog veleposlanstva u BiH danas organiziraju konferenciju "Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sistema - Europski standardi i praksa u BiH".

Na pres konferenciji, organiziranoj pred početak održavanja foruma, predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević kazao je da je "ovo još jedna prilika da se na ovom tradicionalnom pravosudnom forumu u BiH okupe predstavnici najviših sudskih institucija, te da je sjajna vijest da će se na konferenciji online obratiti predsjednici Europskog suda i Vrhovnog suda Ujedinjenog kraljevstva".

''Ovaj put smo odlučili da o transparentnosti u pravosudnom postupku ne govore samo suci i predsjednici sudova već i mediji'', kazao je Knežević.

Direktorica Programa za zapadni Balkan AIRE Centra Biljana Braithwaite rekla je da Pravosudni forum za BiH predstavlja važan dio programa ovog centra koji provodi sa suradnji s Ustavnim sudom, Visokom sudskim i tužiteljskim vijećem i najvišim sudovima.

''Forum je od suštinskog značaja za nastavak dijaloga između najviših sudskih instanci i harmonizacije njihovih praksi. Pitanje pristupa javnosti i transparentnosti sudstva tema je rasprava u BiH već duže vrijeme, a posebno je aktualizirana u posljednjoj godini kada su se sudovi širom Europe susreli s brojnim restrikcijama. Ova kriza potakla je institucije da tragaju za novim komunikacijskim modelima, koji će osigurati da njihov rad bude vidljiv i u izvanrednim okolnostima'', kazala Braitwaite.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Halil Lagumdžija izjavio je da je ova institucija na ovom planu poduzela značajne korake te da slijedi i usvajanje komunikacijske strategije.

''Na jednoj od prethodnih sjednica VSTV je usvojio pravilnik kojim smo značajno otvorili sudske odluke. Urađeno je jako mnogo na dostupnosti sudskih odluka prema pravosudnoj zajednici i javnosti. Imamo bazu više od 13.500 pohranjenih sudskih odluka, kojim se vrlo jednostavno može pristupiti. Smatram da će to doprinijeti kvalitetu sudskih odluka'', rekao je Lagumdžija.

Britanski veleposlanik u BiH Matt Field kazao je da transparentnost institucija ključna za izgradnju demokratskog društva, te da pravosudne institucije trebaju biti predvodnici transparentnosti.

''Pandemija Covid 19 je otežala rad pravosuđa širom svijeta uključujući i BiH. U isto vrijeme pandemija nam je pokazala koliko je važna uloga novinara i medija kao korektivnog faktora u društvu. Izazovi koje otvara ova tema nije moguće riješiti odjednom, ali je važno da se na tome radi. Zbog toga nam je posebno drago što je ovo pitanje pokrenuto u okviru najviših pravosudnih institucija u BiH'', kazao je Field.

Na konferenciji će se putem video linka obratiti predsjednik Europskog suda za ljudska prava Robert Spano, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog kraljevstva Lord Robert Reed i sudac Europskog suda za ljudska prava Faris Vehabovć.

Kopirati
Drag cursor here to close