Mostar

Pravo na Grad: Zašto vijećnici ne izađu sa svojim programima?

''Ne može se u isti koš staviti gradonačelnik, vijećnik, radna tijela, gradske službe, političke stranke i građani.''
Vijesti / Politika | 03. 03. 2021. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poštovani vijećnici Grada Mostara, i oni koji su došli na to mjesto dopisivanjem glasova, moramo priznati da smo ostali zatečeni zaključkom u svezi izrade Programa rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2021. godinu, poručio je u otvorenom pismu Marin Bago iz Pravo na Grad.

U Programu se pozivaju zainteresirani građani Grada Mostara i predstavnici NVO da u roku od 7 (sedam) dana dostave svoje prijedloge za izradu Programa rada Gradskog vijeća.

Iz Prava na Grad smatraju kako je ''pogrešan redoslijed stvari''.

''Normalno je da kandidati iziđu na izbore nudeći svoje programe do kojih su došli komunikacijom s građanima o njihovim problemima i potrebama, i da za to dobiju njihov glas. Zbog čega sada jednostavno ne iziđete s tim programima, objedinjenim u formi Programa rada?'', pitaju iz Pravo na Grad.

Građani i civilno društvo se mogu, istaknuto je u pismu, kvalitetno uključiti jedino onda kada dobiju nacrt Programa rada Gradskog vijeća kako bi mogli o njemu raspravljati, slati prijedloge i kritike.

''Ne može se u isti koš staviti gradonačelnik, vijećnik, radna tijela, gradske službe, političke stranke i građani. Građani nisu upoznati sa strukturom Programa, što ona znači i kako se postavlja, te smatramo da će ovakav način rada dovesti do bespotrebnog gubitka energije i dobre volje. Mislimo da je ovo pogrešan način da se pokaže transparentnost u radu i da se teži samo ispunjavanju forme vezano za uključivanje građana i civilnog sektora bez iskrene želje da se građani uključe. Nadamo se da ćete uvažiti naš prijedlog i izići sa nacrtom Programa kako bismo se svi mogli kvalitetno uključiti'', navedeno je u otvorenom pismu vijećnicima Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close