Europski pokret

Praštalo: Turska je iskreni prijatelj svih naroda u BiH

EP Tursku uvažava kao prijatelja svih naroda BiH
Vijesti / Politika | 08. 03. 2018. u 15:56

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija Europskog pokreta, na čelu s predsjednikom Predragom Praštalom, danas je u Sarajevu razgovarala s aveleposlanikom Republike Turske Haldunom Kočom.

Praštalo je istaknuo značaj, kako ekonomskih, tako i političkih i društvenih odnosa prijateljskih država, te da u Europskom pokretu Tursku uvažavaju kao iskrenog prijatelja svih naroda Bosne i Hercegovine.

Praštalo se posebno zahvalio na podršci Turske Europskom pokretu, koja je u dosadašnjem postojanju te organizacije bila najznačajniji pojedinačni donator.

Govoreći o Strategiji EU za Balkan Praštalo je kazao da se slaže sa više od 98 posto teksta dokumenta, kao što su reforme, ali tamo gdje EP vidi moguće probleme je vremenska agenda koja za BiH predviđa dobivanje kandidatskog statusa 2019., a otvaranje pregovora tek 2023. godine, što euroskeptici u državi i regiji mogu shvatiti kao indirektan signal i poziv građanima da se nastavi započeti proces iseljavanja.

Veleposlanik Koč se suglasio s Praštalom da je dobra poruka iznesena od predstavnika EU o mogućnosti da države regiona i nešto ranije mogu postati članice Europske unije.

Koč i Praštalo su razgovarali i o mogućnostima nastavka suradnje u narednom razdoblju, tim više jer je Turska i do sada pružala značajnu podršku lokalnim zajednicama u BiH, čiji je Europski pokret svojevrsni predstavnik gradova, uzimajući u obzir da je organizacija partner sa 50 lokalnih zajednica iz cijele zemlje, priopćeno je iz Press službe EP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close