Očekuje se dolazak 40-ak generala

Poznati detalji komemoracije za Slobodana Praljka

Himnu slobodi recitirat će glumac Dragan Despot, očekuje se dolazak 40-ak generala, bit će izložena samo jedna ruža, a o Praljku će govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2017. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija za preminuloga generala Slobodana Praljka bit će organizirana u ponedjeljak od 12 sati u dvorani Lisinski u Zagrebu.

Himnu slobodi recitirat će glumac Dragan Despot, očekuje se dolazak 40-ak generala, bit će izložena samo jedna ruža, a o Praljku će govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta.

Mostarska klapa 'Drača' izvest će pjesmu 'To je zemlja dide mog', hrvatsku himnu će pjevati klapa Hrvatske ratne mornarice, a recitirat će se i Shakespeare.

''Pozivam sve pripadnike HV-a i HVO-a, sve razvojačene i djelatne hrvatske branitelje, pripadnike hrvatskih snaga da pokažemo koliko smo jedinstveni u miru. Neka nas par tisuća bude i vani ako ne možemo svi stati u dvoranu Lisinski'', kazao je za RTL umirovljeni general Ljubo Česić Rojs.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, koje organizira komemoraciju, umirovljeni general Pavao Miljavac  je rekao da na taj događaj nikoga neće pozivati.

''Mi ćemo dati javnu obavijest, pa neka dođe tko želi''. Miljavac kaže da su u kontaktu s obitelji Praljak i dogovor je da to ne bude nikakav pompozni događaj s velikim govorima. ''Mi se dostojanstveno želimo oprostiti od generala Praljka kao kolege.'' Na pitanje kako odgovara na moguće prigovore da organiziraju komemoraciju za osobu koja je osuđena za ratne zločine, Miljavac odgovora protupitanjem: ''Zar svaka osoba bez razlike nema pravo na dostojan oproštaj? General Praljak ima na to pravo''.

Prema njegovim riječima, Praljak nije optužen pa ni osuđen da je osobno počinio ijedan zločin. ''Tijekom suđenja nije prezentirana niti jedna njegova zapovijed ili neki drugi dokument na kojem piše ‘zarobi, tuci, ubij’. On je osuđen po zapovjednoj odgovornosti, a na taj način je mogao biti osuđen bilo tko tko se u to vrijeme našao na tom prostoru'', poručuje Miljavac. Što se tiče pogreba, Miljavac kaže da poštuju posljednju volju generala Praljka o skromnom pogrebu na kojem će biti samo obitelj.

No, pogreb generala Praljka, kao što je najavio glasnogovornik Haaškog suda, ovisi o nizozemskim vlastima koje su najavile da tijelo neće biti predano dok ne završi istraga, prenosi Jutarnji list.

Glasnogovornik Suda Golčevski otkrio je da će ona biti usmjerena na unutarnji rad Suda, preispitat će se procedure, je li u sudnici bilo dovoljno policajaca, provjerit će se jesu li bile poštivane sve sigurnosne procedure. ''Nezavisni panel eksperata će to voditi, a na Sudu je da pružimo suradnju jer je i u našem interesu da se vidi je li bilo propusta'', rekao je Golčevski.

Upitan može li samoubojstvo baciti sjenu na rad Haaškog suda odgovorio je: ''Nažalost, samoubojstvo je težak, ekstreman događaj i izuzetno nam je teško palo da se nešto tako dogodilo na posljednji dan, to je i osobna tragedija, zasjenilo je izricanje presude. Vjerujemo da je to još jedna bora na licu Tribunala, ali vjerujemo i da je ono što je Sud radio veće i da će imati utjecaja bez obzira na ovaj događaj''.

Kopirati
Drag cursor here to close