Upošljavanje

Poziv iz Mostara: Srbi traže da prestane diskriminacija u HNŽ

''Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda ovu diskriminaciju obrazlaže 'nepisanim pravilima' u MUP-u HNŽ što je krajnje neprihvatljivo'', kaže Koordinacija Srba Mostar…
Vijesti / Politika | 14. 07. 2021. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija Srba Mostar poziva političke stranke koje su na vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, – HDZ BiH i SDA da prestanu s diskriminacijom srpskog naroda u ovom kantonu koja je očigledna na svakom koraku.

U priopćenju se navodi kako je najnoviji primjer gdje je putem javnog natječaja u MUP-u HNŽ primljeno 26 osoba, među kojima nitko od Srba najbolje oslikava odnos prema najmalobrojnijem (ne)konstitutivnom narodu u HNŽ.

''Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda ovu diskriminaciju obrazlaže 'nepisanim pravilima' u MUP-u HNŽ što je krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama gdje se radi po zakonima i Ustavu, što bi MUP morao biti. Budući da smo se godinama unazad uvjerili da po 'nepisanim pravilima' HDZ-a i SDA u ovom kantonu Srbima ne omogućavaju zapošljavanje u javnim ustanovama, kao i ni ostala prava, pozivamo ih da konačno počnu poštovati pisana pravila i zakone i omoguće srpskom narodu ono što im po Ustavu FBiH pripada'', navodi se u priopćenju i dodaje kako u Gradu Mostaru, kao i drugim općinama kantona nije ništa bolja situacija kada je u pitanju zapošljavanje Srba.

Podsjećaju kako je u Specijalnom izvještaju Institucije ombudsmana BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama iz 2020. godine za HNŽ navedeno da je u institucijama na županijskoj razini zaposleno svega 15 Srba. Uzeti su podaci iz 16 ministarstava i zavoda, a šokantno je da od njih 16 u čak osam nema zaposlen nijedan Srbin.

''Ovim putem javno pitamo čelne ljude vlade HNŽ, ministarstava i političkih stranaka koje su u HNŽ više od 20 godina na vlasti da li je to po zakonu, Ustavu i da li je po ljudskim mjerilima. Kakve se poruke šalju srpskom narodu? Znamo da su ovakva pravila važila samo u najmračnijim periodima naše zajedničke povijesti kojih se civiliziran svijet grozi. Zato još jednom apeliramo na HDZ, SDA, poslanike u Skupštini HNŽ da konačno usvoje i izmjene Ustava HNŽ kojima će i Srbima biti omogućeno da budu konstitutivan narod u HNŽ, a Predsjednika Vlade HNŽ i ministre u Vladi HNŽ da počnu poštovati zakone i Ustav i zaustave diskriminaciju srpskog naroda u HNŽ'', navedeno je u priopćenju.

Koordinacija Srba Mostar navodi kako Srbi godinama unazad, ''iako suočeni s brojnim nepravdama i teškoćama prilikom povratka'', nikada nisu bili remetilački faktor.

''U svakom trenutku smo nastojali samo dati doprinos suživotu i boljoj budućnosti svih naroda i građana na području HNŽ-a'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close