Korak natrag

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije Biden smatra "duboko razočaravajućim"

"Ovo je obeshrabrujući korak unatrag za međunarodni pokret kojem je u cilju zaustaviti nasilje nad ženama u cijelome svijetu."
Vijesti / Politika | 21. 03. 2021. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povlačenje Turske iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena od nasilja, američki predsjednik Joe Biden ocijenio je kao "duboko razočaravajući" potez, rekavši u nedjelju da je time učinjen korak unatrag u borbi protiv nasilja nad ženama.

"Države bi trebale raditi na jačanju i obnavljanju svojih uloga u zaustavljanju nasilja nad ženama, ne odbacujući međunarodne ugovore koji pozivaju na zaštitu žena i odgovornost nasilnika", priopćio je Biden.

"Ovo je obeshrabrujući korak unatrag za međunarodni pokret kojem je u cilju zaustaviti nasilje nad ženama u cijelome svijetu."

"Nenadani i neopravdani" potez Turske je "duboko razočaravajući", dodao je Biden.

Turska je u subotu objavila odluku o povlačenju iz Istanbulske konvencije, povelje koju je 2011. godine donijelo Vijeće Europe nastojeći stvoriti pravne okvire da se spriječi nasilje i da se bori protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prenosi Hina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je konvenciju dok je još uvijek bio premijer te je kasnije ratificirana u Turskoj.

Međutim, prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njezine primjene.

Kopirati
Drag cursor here to close