Mostarski krug

Povijest se ponavlja: OHR tumačio na današnji dan prije 12 godina i sve je stalo…

Dan kasnije, 11. veljače 2009. godine, povodom ponovnoga odgađanja izbora mostarskoga gradonačelnika, Gradski odbor HDZ-a Mostar je pozvao mostarski Gradski odbor SDP-a da potpišu sporazum…
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''OHR je danas uputio tumačenje pojma 'proste većine vijećnika', kod trećeg kruga glasovanja za gradonačelnika Mostara'', stoji na početku priopćenja starog 12 godina.

Naime, i tada je, kao i danas postojala su natezanja oko izbora mostarskog gradonačelnika i rada Gradskog vijeća.

Na današnji dan, 10. veljače 2009. godine, OHR je objavio kako je za izbor gradonačelnika Mostara u trećem krugu potreban je glas 18 vijećnika od 35, koliko ih ima u Vijeću , a ne većina od broja prisutnih vijećnika koji bi glasovali.

Tada je mostarski gradski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) odlučio da će na sjednici mostarskoga Gradskoga vijeća vijećnici te stranke u izjašnjavanju o izboru gradonačelnika Mostara ostati suzdržani.

''Mostarski SDP takvu je odluku donio jednoglasno nakon što ni jedna stranka koja ima kandidata za gradonačelnika nije u potpunosti prihvatila SDP-ovu platformu 'Bolji Mostar običnom čovjeku'. Po svemu sudeći Mostar ni danas neće dobiti novog gradonačelnika, a kao jedini izlaz iz krize nameću se novi izbori'', pisalo je u tekstu prije 12 godina.

Dan kasnije, 11. veljače 2009. godine, povodom ponovnoga odgađanja izbora mostarskoga gradonačelnika, Gradski odbor HDZ-a Mostar je pozvao mostarski Gradski odbor SDP-a da potpišu sporazum o zajedničkom upravljanju Gradom Mostarom.

"U nadi da ćemo zajedničkim snagama napraviti bolji život običnom čovjeku u gradu Mostaru, očekujemo vaš pozitivan odgovor i poziv na javno potpisivanje sporazuma o zajedničkom upravljanju Gradom Mostarom", stoji u pismu koje je mostarski Gradski odbor HDZ-a BiH uputio Gradskome odboru SDP-a.

Tada je kamen spoticanja i stalnog odlaganja izbora gradonačelnika je neslaganje SDA i HDZ-a BiH kao i različito tumačenje odluke koliko je glasova potrebno da bi se odabrao čelni čovjek grada.

OHR je upozoravao kako ''zahvaljujući ustrajnom neuspjehu, također nema ni odluke o privremenom financiranju, što znači da su sva plaćanja u Gradu blokirana, građani Mostara trpe posljedice: uposlenici javne uprave ne dobivaju plaće, gradske institucije se ne financiraju, a djeca sjede u nezagrijanim školama jer računi za grijanje nisu plaćeni''.

I tada, kao i sada, govorilo se uvelike o prodaji i trgovinom Mostarom.

Kopirati
Drag cursor here to close