Dodikovanje

Povijesne težnje ne daju narodima u BiH da se pomire?

Isto tako, kaže Dodik, narodi u BiH imaju svoje povijesne težnje koje u suštini ne znače pomirenje.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2018. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako se teško može doći do pomirenja naroda u BiH s obzirom na to da su svi zarobljeni u svojim istinama bez sposobnosti za kompromis i konsenzus, ali da treba težiti međusobnom uvažavanju i očuvanju mira i stabilnosti.

"Najvažnije je da vlada mir. A što se tiče samog pomirenja to jeste plemenita ideja, ali ne treba imati neke iluzije s obzirom na povijesno nasljeđe, pogotovo na događaje iz posljednjeg građanskog rata koji pokazuju da svi pokušaji građenja tog pomirenja nisu išli u pravcu stvaranja dobrog osnova za građenje povjerenja među narodima u budućnosti", rekao je Dodik za FTV.

Dodao je kako je teško, gotovo nemoguće stvarati pomirenje uz uplitanje međunarodnog faktora i uz ulogu koju je odigrao Haaški tribunal.

"Haaški tribunal je za nas Srbe bio navijački, nije bio pošten i nije dao osnova za pomirenje jer je htio samo da osudi jednu stranu. S druge strane, Hrvati sada imaju svoju percepciju o Haaškom tribunalu u svjetlu posljednje presude `šestorki` i, naravno, Bošnjaci koji misle da je bilo malo sve što je Haag uradio protiv Srba i Hrvata. S takvim bazičnim razilaženjem veoma je teško bilo šta postići osim nekog kurtoaznog pozivanja na pomirenje", konstatirao je predsjednik Srpske.

Isto tako, kaže Dodik, narodi u BiH imaju svoje povijesne težnje koje u suštini ne znače pomirenje.

"BiH, koja je formirana Daytonskim sporazumom, Bošnjaci doživljavaju kao zemlju isključive pripadnosti. Što se tiče Srba, većina njih bi rado vidjeli nezavisnu Republiku Srpsku, uključenu u neki državni oblik zajedno sa Srbijom, dok bi Hrvati željeli doći do trećeg entiteta. Znači, svi u BiH, odnosno većina Srba, Hrvata i Bošnjaka imaju svoje povijesne težnje koje u suštini ne znače pomirenje", pojasnio je Dodik.

Rekao je kako je narode u BiH, nažalost, povijest natjerala i dovela do toga da nikada, u bilo kojem povijesno važnom trenutku za ove prostore, nisu bili na jednoj strani, već su uvijek bili u sukobu.

"To nije zavisilo ni od samih naroda nego i od osvajača koji su dolazili i prolazili ili od percepcije nas samih", rekao je Dodik i ponovio da narodi u BiH, iako teško mogu doći do pomirenja, treba da teže miru, stabilnosti i međusobnom uvažavanju.

Govoreći o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je to dobra prilika za dvije države i dva naroda da na dnevni red stave otvorena aktualna pitanja i pokušaju da daju odgovore na njih.

"Imamo tešku povijest među sobom i očigledno je da je teško napraviti konsenzus, ali treba raditi na tome da život ljudi bude što bolji, da nema animoziteta i da Srbija, Republika Srpska, Hrvatska i BiH surađuju na najbolji mogući način", istaknuo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close