'Lažno predstavljanje'

Potvrđena prijava zastupnika Razima i Anela da predstavljaju Hrvate u Domu naroda Federacije BiH

Dvije liste hrvatskih kandidata podnijeli su Razim Halkić iz SDP-a BiH, te Anel Šahinović iz Laburističke stranke.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2019. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ovjerilo je u petak zastupnike Razima Halkića i Anela Šahinovića kao Hrvate podobne za izbor u nacionalni Dom naroda Federacije BiH iz Unsko-sanske županije, unatoč tome što je njihova kandidatura dočekana s podsmijehom  i komentarima da bošnjačke stranke nastavljaju s pokušajima lažnog predstavljanja kako bi Hrvate izbacili iz vlasti iz federalnog entiteta.

Kako su potvrdili iz SIP-a BiH, ova je institucija ovjerila više listi za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, među kojima su i dvije liste predviđene za Hrvate. 

Dvije liste hrvatskih kandidata podnijeli su Razim Halkić iz SDP-a BiH, te Anel Šahinović iz Laburističke stranke. Obje ove liste potvrdio je SIP, nakon čega će u Skupštini Unsko-sanske županije uskoro biti organizirano glasovanje tko će od njih dvojice ići u klub Hrvata Doma naroda koji broji 17 izaslanika.

Ukoliko se ne postigne dogovor između ove dvojice "Hrvata", onda će se pristupiti izvlačenju iz šešira o tome tko će predstavljati taj narod u Domu naroda. 

U Bosni i Hercegovini u pravilu se pripadnici jedne vjerske zajednice ujedno izjašnjavaju i kao pripadnici istoga naroda. Tako su katolici Hrvati, muslimani Bošnjaci a pravoslavci Srbi, prenosi Hina.

Na opasnosti od zloporaba s izborom lažnih i nelegitimnih Hrvata stalno upozoravaju iz hrvatskih stranaka budući se iz Doma naroda Federacije BiH bira izvršna vlast u ovome entitetu. S obzirom da su Bošnjaci većina u Federaciji BiH dovoljno je da izaberu 6 od 17 Hrvata u Domu naroda da mogu posve zaobići stranke koje podupire najveći broj Hrvata i uspostaviti vlast. To su i napravile u dva navrata 2000. i 2010. 

Istodobno s time, Županija zapadnohercegovačka postala je u petak prva od deset u Federaciji BiH iz koje su izabrana trojica Hrvata za Dom naroda FBiH Marija Iličić, Zdravko Bešlić i Tomislav Mandić. Sve troje su zastupnici HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close