Samopromocija

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika zbog plaćanja intervjua novinaru

U tijeku istrage Tužiteljstvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Unsko-sanske županije podiglo je, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio optužnicu protiv bivšeg općinskog načelnika Bužima Agana Bunića te direktora JU Centar za socijalni rad Bužim Emira Aldžića, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili dva krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u rujnu 2015. godine, nakon što je Agan Bunić dogovorio i obavio intervju s novinarom H.R., plaćanje objave tog intervjua u BH Bussiness Magazinu u rubrici Općinski načelnik-Menadžer u izdanju br. 175 u iznosu od 3.000 KM (3.510 KM s PDV-om) izvršili iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim.

Na taj način pribavili su korist za Agana Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Bussiness Magazine, a nanijeli štetu JU Centru za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510 KM, prenosi Fena. 

Također se osnovano sumnja da su optuženi u studenom 2015. godine, nakon što je prethodno Agan Bunić sa Š.P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga "Šampioni biznisa 2015" u kojima je Agan Bunić predstavljen kao "Najnačelnik 2015" za cijenu 2.600 KM (s PDV-om 3.042 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, pribavivši tako korist Aganu Buniću u vidu osobne promidžbe te pričinivši štetu za budžet JU Centar za socijalni rad Bužim u vidu obveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042 KM.

U tijeku istrage Tužiteljstvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U budućem periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva USŽ Bihać.

Kopirati
Drag cursor here to close