Sjetili se u pandemiji

Potrebno je jačati zdravstvena vijeća općina i gradova

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuo je aktivnosti na uspostavi i unapređenju rada zdravstvenih vijeća lokalnih zajednica.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2021. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sastanak SOG FBiH

"Kako povećati dobro zdravlje i dobrobit građana slijedeći principe Agende 2030 i trenutno stanje pandemije" naziv je okruglog stola koji je održan u Sarajevu a na kojem su predstavnici lokalnih zajednica iz Federacije BiH razmatrali preporuke za uspostavu i unaprijeđenje rada zdravstvenih vijeća u FBiH.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuo je aktivnosti na uspostavi i unapređenju rada zdravstvenih vijeća lokalnih zajednica, priopćeno je iz tog saveza.

Kako je istaknuto, zdravstvena vijeća, njihovo funkcioniranje i umrežavanje su osnova za uspostavljanje zdravih gradova i općina koji brinu o zdravlju kroz intersektorski pristup u lokalnoj zajednici.

U Europskoj uniji, ali i kod nas u regiji, gradovi i općine sve više posvećuju pažnju temi zdravlja građana.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin izjavila je da je inicijativa o uspostavljanju i unaprijeđenju rada zdravstvenih savjeta podržana na četvrtoj sjednici Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH.

Ova inicijativa, kako je navedeno, za cilj ima jačanje uloge i odgovornosti lokalnih zajednica u promociji i očuvanju zdravlja njihovih građana.

Također, istaknuto je da je formiranje zdravstvenih vijeća pri općinama zakonska obaveza te da je neophodno da se zdravlje prepozna kao vrhunska vrijednost, potencijal i preduvjet za razvoj zemlje, a da aktivnostima lokalnih samouprava ta poruka stigne do svih građana.

Predstavnica Zdravstvenog vijeća Općine Centar Dženana Škamo istaknula je da je za vrijeme pandemije Covid-19 Zdravstveno vijeće ove sarajevske općine donijelo niz preporuka i provelo mnoštvo aktivnosti s ciljem prevencije zdravlja građana, a otvoren je i info punkt.

Projektom je planirano da se uradi analiza stanja zdravstvenih vijeća na području Federacije BiH i da se razvije set preporuka za unaprijeđenje rada Vijeća.

Navedene aktivnosti dio su projekta "Jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju Agende 2030 i principa Nikoga ne zapostaviti", koji se provodi uz podršku Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju-GIZ, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close