Formiranje izvršne vlasti

Vladu BPK Goražde činit će predstavnici sedam političkih stranaka

Potpisan sporazum o formiranju izvršne vlasti u BPK
Vijesti / Politika | 18. 04. 2019. u 18:02 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde u popodnevnim satima potpisali su Sporazum o formiranju izvršne vlasti u ovoj županiji.

Prema sporazumu, buduću Vladu BPK Goražde činit će predstavnici sedam političkih stranaka SDA, NBL, DF, Stranka za BiH, Goraždanska priča, A-SDA i Nezavisni blok.

Pozicija mandatara Vlade BPK pripala je SDA, koja je dobila i pozicije ministara, za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice te pravosuđa, uprave i radnih odnosa.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) dobila je ministarstvo financija i ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline. Demokratskoj fronti pripao je resor za obrazovanje, mlade, zanost, kulturu i sport uz poziciju predsjedavajućeg Skupštine BPK.

Stranci za BiH pripalo je ministarstvo za boračka pitanja, funkciju ministra privrede obavljat će kadar A-SDA i Nezavisnog bloka, ministar unutrašnjih poslova bit će iz Goraždanske priče.

Po riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Edite Velić, imena mandatara i ministara u budućoj Vladi BPK u skladu s dogovorom, trebali bi biti poznati do utorka.

„Preostaje još da DF i SBB dobiju konačne suglasnosti centrala ali s obzirom na ranije konzultacije mislim da neće biti problema. Strankama potpisnicama dali smo rok da prijedloge za mandatara i ministre dostave do utorka u 12 sati kako bi mogli zakazati sjednicu. Nakon što ime mandatara bude dostavljeno predsjedavajućoj Skupštine, teče rok od sedam dana, ali on može biti i kraći'', istaknula je Velić.

Kopirati
Drag cursor here to close