Ime Srpske

Potez bez uporišta za nesagledive posljedice

''Kako su krenuli svih ovih dana, da sutra pokrenu inicijativu za ukidanje Srba i Hrvata u BiH'', kaže Lovrinović.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2019. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa SDA o izmjeni naziva Republike Srpske već je podigla tenzije i proizvela brojne reakcije u našoj zemlji.

Federalna televizija objavila je prilog u kojem pravni stručnjaci tvrde kako bilo kakvi pokušaji preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska nemaju pravno uporište, ali da to može izazvati nesagledive političke posljedice.

 

U ovom trenutku glavno je pitanje postoji li pravno utemeljenje za pokretanje inicijative za promjenu naziva entiteta RS. Pravni stručnjaci stava su da je Ustavni sud BiH pogrešna adresa. 

''Ustavni sud BIH ne može odlučivati o usklađenosti jedne odredbe Ustava s nekom drugom odredbom ili odredbama Ustava, a u tom Ustavu stoji da se BiH sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i RS'', rekao je za FTV stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić.

Eventualno bi se, pojašnjavaju pravnici, apelacija mogla uputiti Sudu u Strasbourgu. Tada bi to morao pokrenuti Bošnjak ili Hrvat iz ovog entiteta i to zbog povrede ljudskih prava nazivom Republika Srpska.

''Pitanje je i koliko bi ovakva inicijativa naišla na političku podršku u našoj zemlji. Jedan dio političke javnosti smatra da SDA ovakvim potezima još više narušava ionako komplikovanu političku situaciju u postizbornom periodu. Drugi se pitaju šta su čekali do sada?'', navodi FTV.

Video: Pravni stručnjaci o inicijativi: Ustavni sud je pogrešna adresa

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH (DF) kaže kako ''jeste problematično i jeste vrijeđanje drugih naroda naziv RS.

''Ali postavljam pitanje za SDA šta su čekali 23 godine, od potpisivanje Daytonskog sporazuma. Imali su vremena da to urade i ranije'', kaže Dunović.

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu BiH, smatra kako nije riječ o dobroj namjeru.

''Govorim osobnom stavu, ne doživljavam ovo kao dobru namjeru za rješavanje problema u BiH. Naprotiv, očekujem možda, kako su krenuli svih ovih dana, da sutra pokrenu inicijativu za ukidanje Srba i Hrvata u BiH'', kaže Lovrinović.

Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP-a, kaže kako ''u BiH ima puno većih problema od imena RS''.

''Ima puno važnijih stvari koje se na političkoj sceni trebaju rješavati'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close