More bit' bidne, ali sada nema!

Postupno se stječu uvjeti za donošenje proračuna FBiH

Lidija Bradara, apelirajući prije dva dana, rekla je da cijeli proces izbora može biti završen vrlo brzo, gotovo u 24 sata, ako se pokaže dobra volja i namjera.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2019. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje su aktualna dramatična upozorenja u javnosti o financijskoj blokadi zbog nedonošenja entitetskog proračuna, postepeno se ipak stječu uvjeti da proračun bude potvrđen u oba doma Parlamenta, što je neophodno da bi stupio na snagu.

Opasnost od financijske blokade nadvila se ne zato što nema novca već što još nije konstituiran novi saziv Doma naroda nakon provedenih Općih izbora u BiH.

Zastupnički dom je završio svoj dio posla i odobrio proračun 9. siječnja . Budući da je to učinio njegov novi, postizborni saziv, predsjedavajuća dosadašnjeg Doma naroda Lidija Bradara smatra da i ta razina mora odlučivati u novom mandatu.

Prije dva dana je apelirala da skupštine svih županija u Federaciji, koje to do tada nisu bile učinile, izaberu delegate za novi saziv Doma naroda da bi ona mogla sazvati konstituirajuću sjednicu, kako se nada, do 5. veljače.

Ubrzo po konstituiranju, proračun bi došao na dnevni red.

U poređenju s prethodnih nekoliko dana, proces delegiranja članova iz županijskih skupština za federalni Dom naroda je odmakao bar kad je riječ o slanju kandidatskih lista na ovjeru Središnjem izbornom povjerenstvu.

Do ovog trenutka, SIPBiH je ovjerio liste iz devet od ukupno deset županija. Tijekom dana su stigle i iz desetog, ali treba otkloniti neke proceduralne nedostatke vjerojatno početkom idućeg tjedna.

Ovjera lista ipak ne znači kraj posla, već se one vraćaju županijskim skupštinama na formalni izbor kandidata, pa se rezultati ovih posrednih izbora ponovno dostavljaju SIP-u na utvrđivanje i konačnu dodjelu mandata novim članovima federalnog Doma naroda.

Dosad je sve što treba potpuno urađeno za četiri županije, dobrim dijelom i za peti.

Lidija Bradara, apelirajući prije dva dana, rekla je da cijeli proces izbora može biti završen vrlo brzo, gotovo u 24 sata, ako se pokaže dobra volja i namjera.

Pritom je bila izričita da federalni proračun za 2019. može potvrđivati samo novi saziv Doma, nipošto dosadašnji.

Kopirati
Drag cursor here to close