Trava u kampanji

Postoje stranke u BiH koje bi legalizirale marihuanu i za rekreaciju

Iz Komore magistara farmacije u FBiH, koji su pokretač inicijative da se kanabis počne primjenjivati u medicinske svrhe, rečeno je za Bljesak.info kako je to vrlo logičan slijed
Vijesti / Politika | 08. 11. 2017. u 12:46 M.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Veće stranke u BiH izgleda imaju većih problema dok su male odlučne da stanu uz inicijativu da se odobri konzumiranje marihuane u medicinske svrhe. Neke pak osim za liječenje predlažu da BiH, uz stroga pravila, legalizira marihuanu i u rekreativne svrhe.

Naša stranka prva je pokrenula priču o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe te je Ministarstvu za sigurnost BiH, preko federalnog parlamenta, uputila inicijativu za skidanje konoplje s Popisa opojnih droga.

Tromi sustav

''Držanje kanabisa na listi zabranjenih tvari i biljaka suprotno je mišljenju Komore magistara farmacije FBiH, kao i Komisije za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga. Sa stanovišta medicinske struke, kao i progresivne pravne prakse, te više puta izraženih građanskih inicijativa, ne postoji prepreka da se Cannabis sativa L prebaci s Tablice I (zabranjene tvari i biljke) na Tablicu II (tvari i biljke pod strogim nadzorom), odnosno da se omogući upotreba ove ljekovite supstance u medicinske svrhe'', rekao je tada Denis Gratz, zastupnik Naše stranke koji je uputio inicijativu.

Dodaje je kako ''tromi i neuviđavni sustav koji tvrdoglavo insistira da se kanabis, suprotno mišljenju doktora i farmaceuta, zadrži na istoj listi sa teškim drogama, nanosi samo štetu bh. društvu, posebno svim našim sugrađanima kojima je ova biljka potrebna kao lijek''.

Iz Komore magistara farmacije u FBiH, koji su pokretač inicijative da se kanabis počne primjenjivati u medicinske svrhe, rečeno je za Bljesak.info kako je to vrlo logičan slijed jer magistri farmacije predstavljaju najdostupnije zdravstvene radnike kojima se ne dolazi s prethodnom najavom niti uz bolesnički karton.

''Shodno tome a ponukani mnoštvom pitanja od strane pacijenata kada će kanabis biti dostupan građanima Bosne i Hercegovine, na jednoj od sjednica UO komore donesena je odluka o pokretanju inicijative o legalizaciji kanabisa još 2015. godine'', rekla je za Bljesak.info prim.mr.sci Zahida Binakaj mr.ph., koja smatra da to neće naštetiti farmaceutskim tvrtkama.

HDZ-u rano za kampanju

''Ne smatram da će se činom legalizacije kanabisa ugroziti farmaceutska industrija u BIH, jer bolesti koje će se tretirati alkaoidima kanabisa nemaju adekvatnu zamjenu u sintetskim lijekovima koji se proizvode u farmaceutskoj industriji Bosne i Hercegovine. A učinit će se mnogo jer svaki pacijent kome je potreban kanabis ilegalnim putem dolazi do kanabisa, a uz to plaća daleko veću cijenu nego što će to biti kada se završi postupak legalizacije'', rekla je ova magistrica farmacije.

Stranke, čije će ruke na kraju odlučiti hoće li se zakonski odobriti legalizacija marihuane u medicinske svrhe uglavnom suzdržano odobravaju inicijativu. Pitali smo ih hoće li se legalizacija naći u predizbornim programima.

Iz HDZ-a 1990 rečeno nam je kako su ''za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe uz primjerenu zakonsku regulativu koja će osigurati strogu kontrolu u proizvodnji i disturbuciji kako ne bi došlo do zlouporabe''.

Iz HDZ-a BiH rečeno nam je kako o izbornom programu nisu raspravljali.

''Vezano za Vaš upit, sve detalje oko Programa i Programske deklaracije HDZ-a BiH možete naći na službenoj stranici. Također, Program za izbore 2018. godine još nije u izradi, jer stranačko vodstvo drži kako je rano ulaziti u kampanju godinu dana prije izbora'', kratko je odgovoreno iz HDZ-a.

Demokratska fronta rekla je da je stručna radna grupa pri Vijeću ministara BiH još krajem 2015. godine dala za opravdanost upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, te u ovoj stranci smatraju kako treba podržati ovu inicijativu.

Oprečna ljevica

''Cijeneći tu preporuku, kao i ostale analize o upotrebi kanabisa u kupiranju teških bolova i djelomičnom liječenju teških patoloških stanja, a koje dolaze iz zemalja regije i ostalih europskih država, mišljenja smo da tu inicijativu treba podržati, ali i strogo kontrolirati njegovu, isključivo medicinsku upotrebu. O ovom pitanju će sigurno još biti rasprava na Odboru za zdravstvo DF-a, te razmatranja tijekom priprema novog programa za predstojeće izbore", rekao je za Bljesak.info Milan Mandilović iz Odbora za zdravstvo Političke akademije DF-a.

No, druga stranka bh ljevice smatra kako se politika ne treba baviti tim pitanjem.

''Mi kao politička stranke ne treba se baviti treba li se legalizirati ili ne marihuana u medicinske svrhe ali smo stanovišta i to zagovaramo da treba napraviti ekspertni tim stručnjaka koji bi to odgovorio i koji bi rekao koliko je to opravdano. Mi namjerno nismo htjeli pisati u političkom programu da se mi zalažemo za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe nego da treba napraviti ekspertni tim koji će donijeti odgovarajuće preporuke'', rečeno je iz SDP-a za Bljesak.info.

Iz SDA je rečeno kako u Programu SDA za predstojeće Opće izbore 2018. godine nije tretirano ovo pitanje.

''U zavisnosti od inicijativa, odnosno njihove opravdanosti, nadležni Savjet SDA će razmatrati legalizaciju marihuane u medicinske svrhe nakon čega će zauzeti svoj stav, imajući u vidu moralne, etičke i sve druge aspekte'', rečeno nam je iz SDA.

Od svih stranaka, najdalje pak ide, Hrvatska republikanska stranka, koja tvrdi da se zalaže i za legalizaciju rekreativnog konzumiranja marihuane.

Legalizacija i za rekreaciju

Predsjednik te stranke, Slaven Raguž, kaže kako se zalažu za legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe po jasno i strogo definiranim modelima i uvjetima. Tvrdi kako je to trend u svijetu, nakon što su američke države Oregon i Colorado taj trend i pokrenule.  

''Država bi imala još jedan izvor poreznih davanja, pokrenula bi se proizvodnja, upošljavanje ljudi, standardizirala bi se prodaja po pitanju sastava i kvalitete proizvoda, u konačnici zadao bi se udarac već dobro uhodanom i razvijenom crnom tržištu, čime bi se uštedjelo i na represivnom aparatu. Međutim, u BiH bi se posebna pozornost morala dati po pitanju dostupnosti. Države s iskustvom legalizirane prodaje i proizvodnje marihuane su to jasno definirale, no u nas imate situaciju kako su npr. djeci školskog uzrasta dostupni alkohol, duhanski proizvodi, kako su kladionice praktično ispred škole i djeca se neometano klade. Zato mi ne gledamo na legalizaciju marihuane odvojeno od drugih zakonski dostupnih narkotika. Zalažemo za stroži represivni aparat po pitanju dostupnosti, kao apsolutni preduvjet legalizaciji marihuane i u medicinske, i u rekreativne svrhe'', kaže Raguž.

Upit je proslijeđen i drugim strankama, ali nismo uspjeli dobiti odgovor. Naime, nakon što je krenula legalizacija marihuane u medicinske svrhe u našem susjedstvu, pokrenuta je ista priča i u Bosni i Hercegovini. Javlja se sve više onih koji podržavaju i prakticiraju takav vid liječenja, a na strankama je da dignu ruke za prijedloge farmaceuta i promijene zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close