Dodik o Rusiji

Posljednji igrač na Balkanu

''Rusija je također sugerirala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili, pošto se nisu usudili pristati na takvu suradnju zbog stava Zapada", rekao je Dodik
Vijesti / Politika | 21. 11. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo u ovom regiji.

Ruska ponuda Hrvatima i Bošnjacima

"Rusija je jedini međunarodni igrač u našoj regiji koji se drži međunarodnog prava i koji ostaje nepristran. Opće je uvjerenje da Rusija favorizira Srbe, ali Rusija je također sugerirala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili, pošto se nisu usudili pristati na takvu suradnju zbog stava Zapada", rekao je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

Istaknuo je kako je Rusija danas jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu i da je to ohrabrujuće za Srbe jer znači da "nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će izokrenuti sve pravne norme kako njima odgovara".

"Vidjeli smo kako je odluka o bombardiranju Srba i Republike Srpske donesena bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN. To je veoma opasno. Zato se velike nade polažu u Rusiju, jer ona brani međunarodno pravo", rekao je Dodik.

Govoreći o energetskoj suradnji s Rusijom, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da Republika Srpska ima "više energetskog samopouzdanja" zbog gradnje plinovoda "Turski tok".

Plinska karta

"Veoma je važno da se riješe stvari s Bugarskom, da gradnja preko Bugarske do Srbije otvori određene prilike za nas ovdje. Imamo određene ugovore potpisane s Gazpromom, a mi smo spremni sačekati potpis Bugarske. Nažalost, Bugarska je već jednom odbacila `Južni tok`, čime je ovaj projekt zaustavljen na 10 do 15 godina. Ali, gradnja plinovoda za transport ruskog plina, koji je jeftiniji i jamči našu energetsku sigurnost, ne može biti zaustavljena", tvrdi Dodik.

Napomenuo je kako "ovo, također, jamči da `plinska karta` neće biti odigrana za ostvarivanje političkih ciljeva", kao što se moglo dogoditi da je plin stigao sa sjevera, iz "zapadnih zemalja koje bi imale priliku da prekinu isporuke ruskog plina Balkanu ako se dešava nešto što se njima ne dopada".

Dodik je zahvalio ruskoj Vladi i šefu Gazproma Alekseju Mileru na njihovom doprinosu ovom projektu.

Russia remains only guarantor of international law in Balkans - Bosnian Serb politician

BANJA LUKA / Bosnia and Herzegovina/, November 21. /TASS/. Russia remains the last international player in the Balkans who keeps adhering to and defending the international law in the region, Serb member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Milorad Dodik told TASS in an interview on Thursday.

Prethodno vlasti Republike Srpske postigle sporazum s Gazpromom o preuzimanju ruskog prirodnog plina preko specijalne linije plinovoda "Turski tok", čija gradnja treba početi sljedeće godine, podsjeća TASS.

Sjajno u Rusiji

Na pitanje o predstojećoj proslavi 75 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Moskvi, Dodik je potvrdio da će prisustvovati proslavi na Crvenom trgu u Moskvi.

"Da, bit ću tamo, i bit će mi veliko zadovoljstvo. Sigurno ću doći, zašto da ne? Dolazio sam i ranije, prije tri ili četiri godine", rekao je Dodik.

Dodao je kako se uvijek osjećao sjajno u Rusiji, bilo da je riječ o Moskvi, Sankt Peterburgu ili nekom drugom ruskom gradu, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close