BHRT

Posljednja dva zakona NSRS idu na Ustavni sud BiH?

Klub Bošnjaka očekuje od novog visokog predstavnika da reagira.
Vijesti / Politika | 01. 08. 2021. u 09:36 Bljesak.info
Hoće li stavnost novih zakonskih rješenja koje je usvojila NSRS ocijenjivati Ustavni sud BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da se na području tog entiteta neće primjenjivati posljednja odluka Valentina Inzka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, iz OHR-a jasna poruka – Odluke visokog predstavnika moraju se provoditi.

Ustavnost novih zakonskih rješenja koje je usvojila Narodna skupština RS mogao bi ocjenjivati Ustavni sud BiH, piše BHRT.

Usvojeni zakoni, u Narodnoj skupštini RS, u skladu su s ustavima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Usklađeni su i s međunarodnim konvencijama. Ovo je poruka dan nakon zasjedanja narodnih poslanika.

Klub Bošnjaka očekuje reakciju Schmidta

Mišljenja su da usvojeni zakoni ne mogu biti pravno osporeni.

''Naravno da možda neki bošnjački političari koji su i jučer slali poruke da nešto nije u skladu s ustavom, da će to pasti na Ustavnom sudu, vjerojatno nešto više znaju od nas, jer oni su u stalnoj komunikaciji i oni sve što žele da promijene odnosno unište u Republici Srpskoj to stalno u posljednjim godinama čine preko Ustavnog suda Bosne i Hercegovine'', rekao je Milan Petković, potpredsjednik NSRS.

Upravo Ustavni sud Bosne i Hercegovine mogao bi ocjenjivati ustavnost donesenih zakona. Izvjesno je da prethodno neće proći proceduru u Vijeću naroda RS. Klub Bošnjaka očekuje od novog visokog predstavnika da reagira.

''Očekujemo da će sve ovo potrajati, proći procedure Vijeća naroda neusuglašavanja, isto će otići na Ustavni sud RS od kojeg ne očekujemo puno i dalja procedura će biti svakako zaustavljanje u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine'', kaže Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS.

Podijeljena su mišljenja i u akademskoj i stručnoj javnosti u Bosni i Hercegovini. Tumačenja događanja su potpuno različita.

Poštovati, ali i u potpunosti provoditi moraju se sve odluke visokog predstavnika u BiH. Ovo je komentar iz OHR-a na događanja u Narodnoj skupštini.

OHR

“Željeli bismo podsjetiti sve organe vlasti na njihovu obvezu da se u potpunosti pridržavaju Općeg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti provesti.”

Očekuje se i preuzimanje dužnosti novog visokog predstavnika, ali i njegovi eventualni potezi. Istovremeno, u institucijama nastupaju godišnji odmori, tako da su službeni potezi i nastavak priče zakazani za rujan.

Kopirati
Drag cursor here to close