Korak po korak

Poslali smo odgovore i odmah dobili nove zadatke

Dodik je podsjetio da postoji opredijeljenost svih u BiH za europske integracije iako specifičan proces odlučivanja usporava provođenje nekih od aktivnosti.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2019. u 14:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodik želi ubrzati

Kazao je da ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao da želi ubrzati put BiH k EU, ali i uraditi sve kako bi se što prije formirala vlast nakon prošlogodišnjih izbora da bi se nastavio rad na reformama koje su dogovorene između BiH i EU.

''Ne treba misliti da se od danas kada su dostavljani odgovori na dodatna pitanja i formiranja našeg mišljenja ne treba ništa raditi. Upravo suprotno od toga, potrebno je raditi na reformama u svim oblastima u interesu građana, poput osiguranja akreditacije sveučilišta i potrebe potpisivanja Sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje zapadnog Balkana'', pojasnio je Hahn.

Najavio je da bi do kraja ovog mjeseca trebao posjetiti BiH kako bi se nastavili razgovori i rad na zajedničkim interesima, izražavajući nadu da će mišljenje o spremnosti BiH za približavanje EU biti oformljeno tijekom ovog mandata jer EU očekuju izbori u svibnju.

Odgovaranje bez odgovora

Dodik je podsjetio da postoji opredijeljenost svih u BiH za europske integracije iako specifičan proces odlučivanja usporava provođenje nekih od aktivnosti.

Mišljenja je da se utvrđeni Mehanizam koordinacije pokazao kao najbolji modalitet za usuglašavanje na svim razinama vlasti u skladu s nadležnostima jer su na taj način usuglašeni odgovori iz Upitnika EK.

''Na neka pitanja nije dat odgovor, ali i to je jedna vrsta odgovora. No, u svakom slučaju radit ćemo na pojašnjenjima'', kazao je Dodik izražavajući uvjerenje da će ovaj saziv Komisije dati mišljenje koje će BiH kod zemalja članica kandidirati za podršku za dobivanje statusa kandidata.

Nema suglasnosti

Također, izrazio je nadu da će do kraja ovog mjeseca biti okončan proces formiranja vlasti, kazavši i to da BiH ne smije dozvoliti da ijedno bh. sveučilište izgubi mogućnost apliciranja za fondove EU.


I on se osvrnuo na činjenicu da jedino BiH nije dala suglasnost na sporazum o roamingu koji bi trebao biti potpisan 5. travnja u Beogradu, ali je najavio da će članovi Predsjedništva dati nalog za potpisivanje tog sporazuma koji bi bh. građanima trebao osigurati jeftinije cijene roaminga.

Dodik je ponovio da u BiH ne postoji suglasnost kada je u pitanju NATO put BiH, no napomenuo je da u Republici Srpskoj nitko ne radi na pitanjima secesije te je dodao da BiH vidi u smislu vraćanja Daytonskom mirovnom sporazumu i putu k Europskoj uniji.

Bosanskohercegovačke institucije kroz Mehanizam koordinacije odgovorile su na ukupno 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close