O Kapiji

Poruka iz Tuzle: Srbija se bruka

''Brukaju se kako bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca, Novaka Đukića koji se usudio potpisati mišljenje da kriv nije ubojica nego da su krive žrtve'', kazali su.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2019. u 12:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Grada Tuzle, gradonačelnik  Jasmin Imamović i  predsjedavajući Gradskog vijeća Aleksandar Vujadinović poručili su da režim Srbije 'bruka' cijelu Srbiju, jer brutalno propagira aktivnosti osporavanja pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao i što je to i zločin na Tuzlanskoj kapiji.

To su kazali u priopćenju komentirajući tekst u Večernjim novostima "Smrt u Tuzli sijalo sedam islamskih terorista" o navodnoj studiji u kojoj se tvrdi da se u srediđtu Tuzle 25. svibnja 1995. godine dogodila ''simultana teroristička eksplozija''.

''Brukaju se kako bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca, Novaka Đukića koji se usudio potpisati mišljenje da kriv nije ubojica nego da su krive žrtve'', kazali su.

Također su naglasili da je taj strašni zločin koji je bio uvod u genocid počinjen u Srebrenici, 'živa rana', te da negiranje zločina velika opasnost za stabilnost i mir na Balkanu.

Pozivaju vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića, vlastima Bosne i Hercegovine.

''Vojska ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića skoro četiri godine granatirala bosanskohercegovačke građane i počinila mnoge ratne zločine pravosnažno dokazane i presuđene u Međunarodnom sudu pravde u Haagu, kao i u domaćim sudovima.  Jedan od najmonstruoznijih zločina je zločin na Kapiji, koji je pravosnažno dokazan i presuđen presudom Suda Bosne i Hercegovine, kojom se za ratni zločin osuđuje Novak Đukić. Taj ratni zločinac je pobjegao u Republiku Srbiju i tamošnje vlasti ga, suprotno međunarodnom pravu, odbijaju izručiti'', priopćeno je iz Uprave Grada Tuzle.

 

Kopirati
Drag cursor here to close