Jeffrey Sachs

Poruka iz Sarajeva: Trump je mentalno nestabilna neznalica

Sachs ni u Sarajevu nije štedio kritike na Trumpov račun kazavši kako vjeruje da je aktualni američki predsjednik "mentalno nestabilna osoba" koja je jasan proizvod kriznog stanja diljem svijeta pa tako i u SAD-u.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2018. u 14:52 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna kriza koncepta razvitka postala je izazov kojega je nemoguće izbjegavati i sve države pa tako i one na Balkanu sada imaju posljednju priliku poduzeti korake kako bi spriječile sukobe neviđenih razmjera i uništenje civilizacije kakvu poznajemo, kazao je u ponedjeljak u Sarajevu Jeffrey Sachs, čuveni američki ekonomist i profesor na sveučilištu Columbia poznat po svom zalaganju za ujednačeni gospodarski razvitak i suzbijanje siromaštva ali i po oštrim kritikama na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Sedamnaest ciljeva

Sachs ni u Sarajevu nije štedio kritike na Trumpov račun kazavši kako vjeruje da je aktualni američki predsjednik "mentalno nestabilna osoba" koja je jasan proizvod kriznog stanja diljem svijeta pa tako i u SAD-u.

Sachs je tijekom karijere bio i profesor na prestižnom harvardskom sveučilištu a jedna od zanimljivijih epizoda iz njegova života je ona od 1991. do 1994. godine kada je bio savjetnik Mihaila Gorbačova te Borisa Jeljcina u pokušajima da se u tranzicijskom SSSR-u odnosno Rusiji što prije uvede tržišno gospodarstvo. Američki magazin Time dva puta ga je uvrstio na popis stotinu najutjecajnijih osoba na svijetu dok ga je britanski Economist 2011. opisao kao jednog od trojice najznačajnijih svjetskih ekonomista prvog desetljeća 21. stoljeća.

U Sarajevu je boravio kako bi promovirao dokument poznat po nazivu Agenda 2030, a riječ je o popisu od sedamnaest ciljeva definiranih u okviru struktura Ujedinjenih naroda s ciljem jačanja svjetske ekonomije i suzbijanja nejednakosti i siromaštva.

Na sarajevskom je predavanju kazao kako su ovo teška vremena i stoga je velika potreba za suradnjom i politikom koja bi osigurala napredak.

Trošenje energije

Takve politike, kako ocjenjuje, sada nema a politika koju vodi SAD sada je najgora od svih koje je vidio tijekom cijelog svog života.

"Nikada nismo vidjeli tako tešku političku situaciju kao sada", kazao je Sachs dodajući kako stvari ne stoje bolje ni u Europi gdje se EU sučeljava s velikim podjelama.

O Balkanu je u tom kontekstu pak govorio kao o regiji od Slovenije pa sve do Crnog i Egejskog mora.

I za tu regiju je kazao kako za nju vrijedi konstatacija da je zajednički izazov održivi razvitak a to pak znači poboljšanje životnog standarda uz smanjenje siromaštva, socijalnu pravdu i suživot u svijetu različitosti te očuvanje okoliša.

Današnje vlade, kaže Sachs, uglavnom provode vrijeme u sukobljavanjima umjesto u suradnji i nevjerojatno je koliko se resursa i energije troši u njihovim bespotrebnim sukobima, pri tom se nejednakosti povećavaju umjesto da se smanjuju a stanje okoliša sve više pogoršava.

Podsjetio je kako su 193 države-članice UN-a 2015. usvojile Agendu 2030 upravo kako bi se suočile s takvom realnošću a slijed toga je bio Pariški sporazum o klimi jer je postojala spremnost za globalnu suradnju u ispunjenju postavljenih ciljeva.

Neznalica i pokvarenjak

Sachs upozorava kako danas gotovo da nema mjesta na planetu koje osigurava samoodrživi razvitak uz pravednu socijalnu politiku i brigu o okolišu a iznimka je donekle Skandinavija gdje je vidljivi gospodarski napredak ali i jačanje socijalne pravde pri čemu Danska, Norveška i Švedska, kao "najzelenije" na svijetu, jasno nastoje smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.

Ističe kako je skandinavski model najbliži idealu održivog razvitka kojega bi drugi trebali slijediti a kao drugi ekstrem spominje upravo SAD kao "bogate, nefer i neodržive".

Dodaje kako mu je nevjerojatno da sadašnji američki predsjednik, primjerice, kaže kako ga uopće ne zanima problem uporabe fosilnih goriva kao zagađivača.

"Trump je neznalica i pokvarenjak, a politika (u SAD) je korumpirana", kazao je Sachs dodajući kako se to izrijekom odnosi na cijelu Republikansku stranku.

Sachsova je poruka kako regija Balkana pred sobom pri tom ima četiri ključna izazova: osigurati svom stanovništvu obrazovanje nužno za obavljanje kvalitetnih poslova, očuvati stabilnost okoliša jer se hitno mora smanjiti zagađenje koje je zabrinjavajuće, mora osigurati upravljanje socijalnim razlikama i učinkovito se suočiti s geopolitičkim rizicima.

Okretanje drugim izvorima

U obrazovanje se mora više ulagati baš kao i u programe istraživanja i razvitka. "Ova regija u to ne ulaže dovoljno", upozorio je Sachs koji je podjednako zabrinut zbog izvjesnih klimatskih promjena s obzirom na prognoze kako će se u narednih 40 godina dramatično povećati razina mora a istodobno će klima na Balkanu postati sve više sušna.

Pozvao je da se kao hitna mjera što prije okonča uporaba ugljena i okrene se drugim energetskim izvorima poput hidropotencijala.

Geopolitički rizici za Balkan također ostaju izazov a Sachs je odlučni zagovornik članstva cijele regije u EU i tvrdi kako to daje ogromne prednosti a ostanak izvan šteti pa je kao dokaz naveo primjere uspješnog razvitka u proteklim desetljećima poput onih iz Slovačke i Mađarske.

Kopirati
Drag cursor here to close