Odgovornost na konstitutivne narode

Poruka iz Rusije: Visoki predstavnik koči razvoj BiH

''Uspješno funkcioniranje BiH moguće samo uz efikasnu primjenu izbalansiranog sustava ograničenja i protuteža''
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Marija Zaharova

Rusija se zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH jer smatra da je nazočnost protektora odavno iscrpilo svoju funkciju i samo koči razvoj zemlje, rekla je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da se Rusija odavno zalaže za ukidanje funkcije visokog predstavnika, kao i za to da odgovornost za situaciju u BiH bude prenesena na tri konstitutivna naroda, piše Srna.

Balansirana ograničenja i protuteža

Ona je naglasila da je Ruska Federacija za poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma koji podrazumijeva očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te širokih ovlasti dva entiteta i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, prenijela je agencija Beta.

Zaharova je istaknula da Moskva smatra da je uspješno funkcioniranje BiH moguće samo uz efikasnu primjenu izbalansiranog sustava ograničenja i protuteža, orijentiranog na samostalno traženje rješenja za sva aktualna pitanja, bez miješanja sa strane.

Podsjetimo, ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov izjavio je ranije kako se njegova zemlja zalaže za što brže zatvaranje Ureda visokog prestavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR), tvrdeći kako osim Srba to sada žele i Hrvati, te je pozvao na što bržu uspostavu nove vlasti u BiH, ali je ponovo potvrdio kako se Moskva odlučno protivi ulasku BiH u NATO.

Vraćanje suvereniteta

"To (zatvaranje OHR-a) nije samo stajalište Republike Srpske, nego to podupiru i Hrvati u BiH. To pitanje dobija sve veću potporu unutar društva u BiH. Vjerujemo da bi taj proces trebao dobiti poticaj s obzirom na to da je BiH suverena i nezavisna", kazao je Ivancov u intervjuu za novinsku agenciju Srna dajući tako potporu zahtjevima što ih je odmah nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH iznio Milorad Dodik. Njegova je teza kako bi BiH "vratila suverenitet" kada bi se zatvorio OHR i ukinuo mandat tri inozemna suca u Ustavnom sudu BiH, čemu se odlučno protive političke stranke s bošnjačkim predznakom, dok se s hrvatske strane, odnosno iz HDZ BiH, do sada nitko nije izrijekom očitovao u prilog Dodikovim zahtjevima pa je nejasno na čija se stajališta pozvao ruski veleposlanik.

Iz OHR-a su u jeku predizborne kampanje i nakon izbora nekoliko puta ponovili na Dodikove izjave da uvjeti za zatvaranje OHR-a nisu promijenjeni i ostaju na snazi.

Govoreći o nezadovoljstvu Hrvata, Inzko je rekao da se o tome mora razgovarati.

''Znam da ima dosta negodovanja kod nekih Hrvata poslije izbora i mi se nezadovoljstvom Hrvata moramo baviti. Ono postoji, ono je realno i nije dobro kada se jedan član obitelji ne osjeća dobro u toj obitelji'', rekao je Valentin Inzko visoki predstavnik u BiH za BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close