Komšić

Poručio im da sjaše pa ih pozvao

Na pitanje ne prijeti li onda opasnost zastoja u komunikaciji između Hrvatske i BiH, Jutarnji navodi kako je dobio potvrdan odgovor.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2018. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema nikakve šanse da premijer ili predsjednica prihvate Komšićev poziv jer sve što on radi ruši Daytonski sporazum'', rekao je za Jutarnji list neimenovani ali, kako navode, utjecajni hrvatski političar.

Komšićev izbor ruši konstitutivnost

''U Daytonu je BiH dogovorena kao država sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji biraju svoje predstavnike, a Komšićev izbor ruši spomenutu konstitutivnost. Zato s njim nema smisla razgovarati jer pri izradi Daytonskog sporazuma nikome nije padalo na pamet da je moguće ovako izigravati dogovor o ustroju BiH'', izjavio je ovaj političar za Jutarnji list.

Na pitanje ne prijeti li onda opasnost zastoja u komunikaciji između Hrvatske i BiH, Jutarnji navodi kako je dobio potvrdan odgovor.

''Izgleda da moramo biti rezolutni jer je to jedini način da u Europskoj uniji shvate da je u pitanju veliki problem, i počnu ga rješavati. Prisiljeni smo na ovo'', rekao je neimenovani političar.

Ručak s Mesićem

Naime, novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić digao je medije u regiji na noge s iznenadnom, kako su tvrdili iz njegove stranke, službenom posjetom Zagrebu.

No, tamo se službeno ni s kim nije mogao susresti jer državni vrh nije bio u državi, a predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je s Komšićevih skupova dobila pogrdne pozdrave, nije imala u planu nikakva primanja političara iz BiH.

Vijest o Komšićevom službenom putu iako još ne može putovati službeno kao član Predsjedništva, zbog kojeg nije nazočio obraćanju ljevice koja je rekla kako će se pravno boriti protiv odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o popunjavanju Doma naroda.

Tako je Komšić, (ne)službeno ručao u Zagrebu s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem što je potvrdila i njegova glasnogovornica.

Poruka da sjaše

Vijest o Komšićevom posjeti Zagrebu uslijedila je nakon bure koju je digao svojim intervjuom za srbijanske medije o tome gdje treba biti granica između država ali i u ponašanju susjeda prema BiH te nakon što je pozvao hrvatski vrh da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

No, hrvatski mediji objavili su, pozivajući se na visokog državnog dužnosnika, kako se to vjerojatno neće dogoditi.

Do susreta će teže doći i nakon intervjua kojeg je Komšić dao hrvatskom tjedniku Nacional u kojem poručuje hrvatskoj predsjednici i premijeru da ''sjaše s glave Bosni i Hercegovini''.

Komšić je analizirao i politiku u Hrvatskoj pa je rekao kako je ''hrvatski premijer zbog pritiska predsjedničina populizma zajahao divljeg konja nacionalizma''.

Kopirati
Drag cursor here to close