Neće SIP, neće Ustavni sud...

Popunjavanje Doma naroda opet prazno

Branko Petrić, predsjednik SIP-a BiH, rekao je tek kako ''zasjeda i Ustavni sud, ali oni bez prisustva javnosti, nas prate u stopu''.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2018. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH nije razmatralo način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH zbog čega će do daljnjeg ostati na čekanju konstituiranje Federalnog, a time i Doma naroda Parlamenta BiH. 

Dnevni avaz javlja kako ''nitko od članova SIP-a ni riječi nije progovorio o ovom slučaju''

Branko Petrić, predsjednik SIP-a BiH, rekao je tek kako ''zasjeda i Ustavni sud, ali oni bez prisustva javnosti, nas prate u stopu''.

Naime, članovi SIP-a očekuju da bi se o apelaciji Borjane Krišto o ustavnosti odredbe koja se odnosi upravo na izbor iz svakog kantona i svakog naroda Ustavni sud BiH ipak mogao izjasniti. No, ranije je priopćeno kako te točke nema na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda.

Avaz navodi kako iz SIP-a službeno nitko ne želi odgovoriti na pitanje zašto još nema odluke o ovom važnom pitanju, iako su stručne službe na jednoj od ranijih sjednica Komisije dobile nalog da pripreme prijedloge rješenja ovog pitanja.

''Neslužbeno saznajemo da su službama, usprkos zaključku SIP-a, pojedini članovi sugerirali da ne prave nikakve prijedloge načina popune Doma naroda, jer nijedan od do sada spominjanih nema podršku većine sedmeročlane Komisije'', navodi Avaz.

Oni se, naime, i dalje spore zbog toga treba li pri izboru izaslanika primijeniti popis iz 1991. ili iz 2013. godine.

''Najapsurdnije je da se u SIP-u vode polemike i u vezi s tim treba li pritom poštivati odredbu Ustava FBiH da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda'', pišu sarajevske novine navodeći kako, prema neslužbenim saznanjima, pojedini članovi SIP-a nisu bili ni za to da se danas raspravlja o Domu naroda, jer očekuju da bi o se apelacija Borjane Krišto o ustavnosti odredbe koja se odnosi upravo na izbor iz svakog kantona i svakog naroda Ustavni sud BiH ipak mogao danas izjasniti.

Iz OHR-a su za Avaz ponovili da svako rješenje za Dom naroda mora biti u skladu s Ustavom Federacije BiH.

''Ističemo važnost pravovremenog formiranja vlasti i da svako rješenje za Dom naroda FBiH mora biti u skladu s Ustavom'', navode iz OHR-a.

Kazna

SIP je na današnjoj sjednici donio odluke o prestanku i dodjeli zamjenskih mandata.

Članovi SIP-a razmatrali su ostavke, prestanke i dodjele zamjenskih mandata i to u općinskim vijećima Vareš, Uskoplјe, Zavidovići, Ilijaš, Klјuč, Kupres, Ljubuški, Pale i Skupštini općine Kneževo.  

Također, SIP je donio Rješenje u predmetu Općinskog izbornog povjerenstva Milići, po kojem je za člana ovog povjerenstva imenovana Mira Novaković.    

Donesenom Odlukom po žalbi Aiše Kašarević zastupane po staratelјu Jasmini Mlaćo-Durek na Odluku Općinskog izbornog povjerenstva Bugojno od 14. listopada, službenik Općinskog izbornog povjerenstva Bugojno Elvedin Tajar kažnjen je, između ostalog, sa 400 KM, budući da tijekom priprema za Opće izbore nije preuzeo izjavu s osobnim podacima radi glasovanja putem mobilnog tima od Aiše Kašarević, koja zbog toga nije dobila mogućnost glasovati na ovogodišnjim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close