Pompeo pisao Predsjedništvu

Stiglo pismo iz Washingtona

U pismu Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Godišnjeg Nacionalnog plana i poziva vlasti da ga proslijede Bruxellesu što prije.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2019. u 20:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Michael Pompeo uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem ih poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom, prenosi BHRT. 

U pismu Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Godišnjeg Nacionalnog plana i poziva vlasti da ga proslijede Bruxellesu što prije. 

''Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Europskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana'', istaknuo je Pompeo. 

On smatra da je želja BiH da se približi Alijansi jasno naglašena u aktualnoj Strategiji vanjske politike BiH te da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva da bi veći stupanj suradnje sa NATO savezom mogao imati uticaja na odnose sa susjednim zemljama. 

Ističe da Srbija, iako nije članica NATO-a, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stupnja interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze s NATO-om. 

Pompeo na kraju dodaje kako je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stupanj suradnje sa BiH te ističe da je sada pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan. 

Zaključio je da BiH treba biti ponosna na priznanja koja dobivaju vojnici Oružanih snaga BiH koji zajedno sa NATO jedinicama sudjeluju u misiji "Odlučna podrška u Afganistanu", javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close