Napredak

Pomjerili se: Transparentnost bh. institucija veći za 0,5%

Državni koordinator za reformu javne uprave upozorio je da pojedine institucije i dalje ne omogućavaju javnosti uvid u planove integriteta, pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta...
Vijesti / Politika | 05. 08. 2020. u 14:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured koordinatora za reformu javne uprave u razdoblju od 10. lipnja – 3. srpnja ove godine proveo je online istraživanje među institucijama uprave o primjeni standarda proaktivne transparentnosti u kojem je sudjelovalo 57 državnih institucija, priopćeno je u srijedu iz Ureda.

''Istraživanje je pokazalo da je prosječna ispunjenost standarda (za 57 institucija) 64,04 posto, što je porast za 0,5 postotnih bodova u odnosu na istraživanje prošle godine. Preko 80 posto standarda ispunilo je 11 institucija, samo četiri institucije Vijeća ministara BiH ispunile su 100 posto standarda proaktivne transparentnosti i to: Direkcija za europske integracije BiH, Agencija za statistiku BiH, Agencija za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta u BiH te Ured koordinatora za reformu javne uprave.  Ove četiri institucije objavile su sve podatke i informacije od javnog značaja, od kontakata zaposlenih do ukupnih primanja rukovoditelja ovih institucija i svih državnih službenika i namještenika“, kazao je danas u Sarajevu novinarima Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave u BiH.

Radi se o četiri institucije koje su u suradnji s tri organizacije civilnog društva (Transparency International BiH, Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za istraživačko novinarstvo) još 2015. godine u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH izradile politiku i standarde proaktivne transparentnosti.

On je istaknuo da su se pitanja odnosila na to jesu li institucije uprave na razini Vijeća ministara BiH omogućile dostupnim građanima i korisnicima službenih internetskih stranica setove podataka/informacija koje su razvrstane u šest kategorija: financijske, informacije o javnim nabavama, informacije u oblasti slobode pristupa informacijama, informacije u vezi javnih konsultacija , strateške i operativne informacije. 

Državni koordinator za reformu javne uprave upozorio je da pojedine institucije i dalje ne omogućavaju javnosti uvid u planove integriteta, pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, tenderske dokumentacije te naglasio da proaktivna objava informacija od javnog značaja izravno doprinosi ostvarivanju koncepta dobre uprave u BiH, vraća povjerenje javnosti u rad državnih institucija, a građanima omogućava veću informiranost radi ostvarivanja njihove participacije u radu javne uprave.  

Video: Obitelj Grabo - Put do pečata

V.d. direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja i opredijeljenost Agencije da i dalje sudjeluje u aktivnostima unapređenja proaktivne objave informacija.

Navela je značaj međuinstitucionalne suradnje i da je u ovom istraživanju Agencija za statistiku BiH podržala Ured koordinatora za reformu javne uprave kroz razvoj novog softverskog sustava uz korištenje znanja i iskustva u oblasti provođenja statističkih istraživanja.

Mathias Mühle, rukovoditelj projekta u njemačkom GIZ-u, koji u ime vlada Njemačke i Velike Britanije provodi Program jačanja javnih institucija u BiH kao dio podrške reformi javne uprave, rekao je da ovaj program od 2015. godine podržava razvoj standarda proaktivne transparentnosti, izgradnju kapaciteta institucija za unapređenje transparentnosti kao i međuinstitucionalnu i suradnju s civilnim društvom.

 

Mühle je također istaknuo da je pandemija pokazala važnost proaktivne objave informacija na službenim internetskim stranicama institucija budući da se građanke i građani sve više oslanjanju na online komunikaciju s javnom upravom.

U ovogodišnjem istraživanju sudjelovanju je novih 19 novih institucija – u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, a među njima su i pravosudne institucije kao što su to Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, Ustavni sud i Sud BiH, priopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close