Projekt Velike Srbije

Političari iz Sarajeva: Presudom Stanišiću i Simatoviću potvrđena uloga Srbije

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ustvrdio je kako je danas presuđeno projektu Velike Srbije.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2021. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći bošnjački dužnosnici i političari sa sjedištem u Sarajevu u srijedu su ocijenili kako je dokazana uloga Srbije i tamošnjeg vodstva u zločinima počinjenim tijekom rata nad nesrbima u BiH kroz današnju presudu nekadašnjim visokim srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

"Činjenica da je dokazano sudjelovanje šefa državne sigurnosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima povijesni značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini“, izjavio je bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović.

Nekadašnji zamjenik, a zatim i ravnatelj Službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i jedan od vodećih srbijanskih obavještajaca Franjo Simatović u srijedu je Rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) prvostupanjskom presudom osudio na po 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Bosanskog Šamca, te je potvrdio ulogu Srbije i njezinih institucija u udruženom zločinačkom pothvatu. No, pri tome nije Stanišića i Simatovića osudio za UZP (Udruženi zločinački pothvat).

Džaferović očekuje da će im se povećati kazna zatvora u drugostupanjskome postupku ocjenjujući nepravomoćnu 'preblagom i nezadovoljavajućom'.

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ustvrdio je kako je danas presuđeno projektu Velike Srbije.

„Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira zove li se to 'Velika Srbija' ili 'Srpski svet', kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima“, istaknuo je Komšić.

Za razliku od drugih predstavnika žrtava rata koje su danas iskazale djelomično zadovoljstvo presudom dvojici srbijanskih dužnosnika, predsjednica udruženja Majke Srebrenice kritizirala je sud, te presudu nazvala nagradom s obzirom na zločine za koje ih se teretilo.

„Kazna od 12 godina je nagrada koja im je dodijeljena za zlodjela koja su činili. Nagrađeni su, a neka ih bude sramota. Sram bilo sud i sudaca. Strašno za žrtve“, rekla je predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Fazila Efendić.

Čelnik najveće oporbene stranke SDP-a BiH Nermin Nikšić također je ustvrdio da je presudom dokazano sudjelovanje Srbije u ratnim zločinima.

„Srbija se mora udaljiti od zločinaca i retorike negiranja, te približiti žrtvama i pokajanju. Takvim odnosom mogu doprinijeti obnovi povjerenja i među građanima BiH, umjesto da odličja daju onim koji to povjerenje ruše i našu zemlju guraju u nove podjele i sukobe“, rekao je Nikšić.

Tijekom dana nije zabilježena nijedna reakcija političkih predstavnika bosanskohercegovačkih Srba na odluku MICT-a, prenosi Hina.

Čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su u srijedu na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu, ali im sud u Den Haagu nije utvrdio odgovornost "za bilo koji drugi zločin" iako smatra da su sudjelovali u formiranju paravojnih jedinica pod kontrolom SDB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close