Nezadovoljstvo

Policijski sindikati prosvjedovali zbog osnovice

Predsjednik radnika SIPA-e Edin Kahrimanović rekao je kako imaju oko 1.000 službenika iz entiteta RS kojima nikad nije uvezan staž.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2021. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu se danas održao prosvjed uposlenih u institucijama BiH zbog neusvajanja Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plaća zaposlenim u ovim institucijama, u skladu s ranijim sindikalnim zahtjevom.

Na prosvjede je, piše Dnevni avaz, izašao i Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu, odnosno SIPA, Sindikat Granične policije BiH i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH. Traže vraćanje osnovice plaće iz 2012. godine.

Policijski organi u BiH počeli su prosvjede zbog toga što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vratilo nacrt proračuna Vijeću ministara na doradu, a u kojem je bilo predviđeno konačno vraćanje osnovice za policijske službenike na državnoj razini.

Iz Saveza su mjesecima tražili da se prijedlog proračuna što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru. No, kako kažu, sada im nije preostalo ništa drugo nego da organiziraju prosvjede.

Video: U Sarajevu protest državnih policijskih službenika: Prepušteni smo sami sebi godinama

Predsjednik radnika SIPA-e Edin Kahrimanović rekao je kako imaju oko 1.000 službenika iz entiteta RS kojima nikad nije uvezan staž.

''Naš zahtjev je da Vijeće ministara uspostavi radno tijelo koje će sa sindikatima razgovarati i da osiguraju kolektivni ugovor'', rekao je.

Dragan Krvavac predstavnik policijskih sindikata BiH je rekao da je ključni problem pripadnike policijskih agencija nitko ne doživljava kako treba.

''Država nikad nije imala sluha za nas, godinama samo smanjuju i smanjuju naša primanja. Mislim da neki uopće ne žele da mi postojimo'', rekao je Krvavac.

Dodao je kako plaća graničnih policajaca iznosi oko 890 KM s dodacima.

Kopirati
Drag cursor here to close