Netko je manipulirao

Policija: Iza prosvjeda branitelja stoji neka stranka

''Bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su razvojačeni pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i podstrekači protesta'', navodi se.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH: Sarajeva, Tuzle i Zenice. Evidentno je da je blokada osmišljena i izvedena s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH'', naveo je federalni MUP.

''Također je evidentno da sudionicima prosvjeda manipuliraju i na njih utjecaj vrše osobe koje su izravno povezane s određenim političkim subjektima u Federaciji BiH, tvrde iz FMUP-a.

Navode kako su skupine razvojačenih branitelja blokirale su jučer i sinoć petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrižje magistralnih puteva M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralni put M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan na magistralnom putu M17 Konjic-Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevu, navode iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

''Bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su razvojačeni pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i podstrekači protesta'', navodi se.

Kako ističu iz FMUP-a na to ukazuju i činjenice da su Vogošćansku petlju blokirale osobe koja su na tu lokaciju dovezena uglavnom s područja Cazina i Velike Kladuše, da su blokadu na planinskom prijevoju Ivan izvršile osobe uglavnom s područja Konjica, Bugojna i drugih dijelova Srednjobosanskog kantona, dok su blokadu petlje Šićki Brod izvršile osobe s područja Lukavca, Gračanice, Srebrenika i manjim dijelom iz Tuzle.

Navedeno je i kako će federalni policijski organi poduzet će sve mjere u okviru svojih zakonskih ovlasti i nadležnosti u cilju osiguranja sigurnosti građana i javnog reda i mira u Federaciji BiH.

Kako je za Faktor rekao direktor FUP-a Dragan Lukač, ovakav način prosvjeda je potpuno nezakonit i mora se sankcionirati na određeni način.

''Ne možete vi blokirati kompletan život u državi, sve vitalne, magistralne puteve u Federaciji, jer je to onda jedna totalna anarhija. Kada smo sagledali o čemu se radi, do koje mjere to ide i u kojem pravcu može eskalirati, donesena je odluka da se krene u deblokadu i otvore prometnice'', rekao je Lukač.

Građani koji su sinoć krenuli automobilima u pravcima prema kojima su napravljene blokade, proveli su cijelu noć u kilometarskim kolonama i na velikoj hladnoći, a među njima je bilo i djece, ističe direktor FUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close