Teroristički akt

"Policajcima nije dozvoljeno ispaliti ni hitac upozorenja"

Od sudova se traži da pooštre politiku kažnjavanja počinitelja kaznenih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana
Vijesti / Politika | 27. 10. 2018. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstvo dva policajaca nazvano je terorističkim aktom na sjednici općinskog vijeća Novi grad Sarajevo. Od svih relevantnih agencija zatraženo je da se uključe u rasvjetljavanje ovog slučaja. Zatražene su i izmjene u Zakonu o kaznenom postupku i izmjene Zakona o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije.

Od sudova se traži da pooštre politiku kažnjavanja počinitelja kaznenih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana, piše N1.

Pucanj na policajaca na dužnosti je pucanj u državu, poručili su danas dužnosnici sarajevske općine Novi Grad ocijenivši ubojstvo policajaca, terorističkim aktom. Nije dovoljno pomoći kantonalnom MUP-u, ovaj tragičan događaj nadilazi entitetske granice. U raskrinkavanju automafije moraju se uključiti sve policijske agencije, poručeno je.

"Ovo bi trebao da bude posao državnih policijskih agencija, bilo da se radi o organiziranom kriminalu ili terorizmu.To je posao državnih agencija, Državne agencije za istrage i zaštitu SIPE, Tužiteljstva BiH, Obavještajno sigurnosne agencije, Granične policije itd. Nažalost ovdje smo čuli da oni samo pomažu MUP-u KS. Trebalo bi biti obratno. MUP KS bi trebao njima pomagati da oni ovo rade a ne da oni pomažu MUP-u KS. Vidi se da je ovo vrsta kriminala na koju MUP sam ne može odgovoriti. Ovdje je ključni problem entitetska granica i kriminal koji dolazi s druge strane entitetske granice gdje MUP KS sam ne može vršiti operativne i druge mjere", kazao je Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo.

Da u Bosni i Hercegovini postoji automafija, nije nepoznanica za policiju Kantona Sarajevo. Njeno djelovanje kroz organizirane strukture prepoznato je još devedesetih godina, kada su počele prve konkretne policijske akcije. No tek 2010. godine okarakterizirano je organiziranim kriminalom, za što je nadležno državno tužiteljstvo.

"Problem organiziranog kriminala i krađe motornih vozila u kantonu Sarajevo traje od 1996. godine. Kao uprava policije mi smo u suradnji sa Tužiteljstvom BiH 2010. godine prepoznali i ukazali da se radi o djelu koje je iz nadležnosti Suda BiH i da bi to trebalo da bude okarakterizirano kao djelo organiziranog kriminala. Tad smo imali akciju pod nazivom "Kamen" gdje je više osoba procesuirano i dobilo je sudski epilog da bi 2013. ponovo izveli jednu akciju pod nazivom "Volan" gdje je također nositelj aktivnosti bilo Tužilaštvo BiH" istaknuo je Mevludin Halilović, komesar MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon posljednje akcije "Volan" koja je podignuta protiv 27 osoba zbog organiziranog auto-kriminala, statistički broj ukradenih vozila je smanjen, no, kako dodaje komesar problem nije riješen jer suradnje policijskih agencija i dalje nema, piše N1.

"Ako ne bude nastavljena suradnja ovaj problem neće biti riješen. Mi i dalje smatramo da se radi o organiziranom kriminalu teških krađa motornih vozila, ovaj problem ne može biti riješen parcijalno na način kako je do sada rađeno", objasnio je Halilović.

Ono što posebno zabrinjava je agresivnost kriminalnih grupa koje sve češće napadaju policijske službenike u Kantonu Sarajevo, a posebno uz upotrebu vatrenog oružja. Posljednji napad bio je posebno svirep, naročito zbog činjenice da je na policajce otvorena vatra s oružjem velike vatrene moći u momentu dok su se nalazili u vozilu. Zbog toga su danas predložene i izmjene Zakona o kaznenom postupku koje podrazumijevaju teže kazne, ali i izmjene Zakona o policijskim službenicima, kao i uvođenje videonadzora na entitetskim linijama.

"Nevjerojatno je da u aktualnom Zakonu o policijskim službenicima policajcima nije dozvoljeno ispaliti ni hitac upozorenja. To samo od sebe govori kakve su njihove mogućnosti", naglasio je Toni Vukadin, vijećnik Stranke demokratske akcije u općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je prije nekoliko mjeseci podiglo optužnicu protiv 27 osoba, pripadnika automafije. Mnogi od njih su povratnici u vršenju kaznenih djela pa čak i napada na policijske službenike. Zato podsjetimo na službene podatke. U prvih devet mjeseci ove godine sarajevska policija podnijela je izvještaj protiv 13 osoba od kojih su 10 povratnici u ovo kazneno djelo. U jednom slučaju donesena je presuda, za ostale ili su u tijeku suđenja, istrage ili su u fazi prijava. Ili kako je danas naglašeno: Kaznena politika, uz nedostatak represivnih mjera, ohrabruje kriminalce, i to mora biti zaustavljeno.

Kopirati
Drag cursor here to close