Džaferović

Poduzeti preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti novinara

Predsjedništvo BiH je pozvalo građane BiH da se strogo pridržavaju svih propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih stožera i drugih nadležnih institucija.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2020. u 13:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, uime Predsjedništva BiH, uputio pismo Koordinacijskom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje u kojem traži od tog tijela, vlada i kriznih stožera na svim razinama vlasti, da nastave pravovremeno izvještavati javnost o svim bitnim informacijama u vezi s pandemijom koronavirusa (COVID -19) i mjerama koje se poduzimaju na njenom sprječavanju.

''Redovno informiranje javnosti je od posebnog značaja, ali je pri tome nužno poduzeti sve mjere kako bi rad svih dužnosnika koji se obraćaju javnosti i svih novinara i drugih medijskih radnika bio siguran. Stoga je u novonastaloj situaciji potrebno poduzeti sve neophodne preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti uposlenih u medijskim kućama, koji zbog prirode posla i velikog broja kontakata s drugim osobama spadaju u rizične grupe građana'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Od Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Predsjedništvo BiH traži da svim kriznim stožerima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijede preporuku u kojoj će biti navedene neophodne mjere koje je potrebno poduzeti.

To se prije svega odnosi na osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za medije ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru, ograničavanje broja prisutnih na konferencijama na funkcionalni minimum, korištenje suvremenih tehnologija koje omogućavaju prijenose uživo, snimanje video obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informiranje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala.

''Od svih medijskih kuća u BiH tražimo da izvještavaju istinito, objektivno i odgovorno, kako bi se spriječio senzacionalizam ili širenje lažnih vijesti, što može dovesti do panike. Pozivamo sve medijske kuće da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji, te da međusobno i uz pomoć novinarskih udruženja, koordiniraju svoj rad. To se naročito odnosi na slanje minimalnog broja novinara i snimatelja na konferencije za medije i razmjenu snimljenog materijala. U cilju zaštite novinarskih ekipa na terenu i prevencije širenja koronavirusa, pozivamo sve nadležne institucije da poduzmu mjere koje će omogućiti nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama'', navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo BiH je pozvalo građane BiH da se strogo pridržavaju svih propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih stožera i drugih nadležnih institucija, te da prilikom informiranja koriste isključivo informacije čiji su izvor službene institucije i stručne osobe i koje objavljuju kredibilni mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close