PU Trebinje

Podnesen izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog ratnog zločina

PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Harisa Silajdžića
Vijesti / Politika | 06. 09. 2018. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osobe inicijala H.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti. 

Mediji u RS su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića. 

''Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki dužnosnik Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine'', navodi se u priopćenju Policijske uprave Trebinje. 

Banjalučka ATV je javila da je Silajdžić "kao visoki dužnosnik Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih sudjelovao u kaznenim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima". 

U 2018. godini ova uprava je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja za počinjena kaznena djela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena kaznena djela tijekom 1992. godine na teritoriji općina Konjic i Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close