'Pod lupom'

Kampanja nije ni počela, a kandidati uvelike krše sva pravila

Zabilježeno je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom, zabranjenom kampanjom
Vijesti / Politika | 09. 08. 2018. u 12:05 Bljesak.info
Kopirati

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja promatra predizborno razdoblje u BiH je na konferenciji za medije u četvrtak u Mostaru prezentirala nalaze dugoročnog promatranja u prve dva tjedna izvještavanja dugoročnih promatrača/ica (od 23.7. do 5.8.) te skrenula pažnju na uočene nepravilnosti.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nalazima dugoročnih promatrača/ica Koalicije "Pod lupom" uočene su izborne nepravilnosti i kršenja lzbornog zakona BiH. lako izborna kampanja službeno počinje 7. rujna, do sada je zabilježen 51 slučaj prijevremene, zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja. Ovi slučajevi zabilježeni su u svakoj četvrtoj općini u BiH što ukazuje na masovnu pojavu ove izborne nepravilnosti, a najčešće se odnose na organiziranje javnih događaja čiji je cilj promoviranje političke stranke ili kandidata/kinja na izborima te na plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija koalicije "Pod lupom" 

Zabilježeno je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom, zabranjenom kampanjom: Demokratski narodni savez (DNS); Laburistička stranka; Mirsad Hadžikadić; Narod i pravda; Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB); Naša stranka (NS); Nezavisni blok (NB); Nezavisni demokratski pokret (NDP); Partija demokratskog progresa (PDP); Pokret demokratske akcije (PDA); Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD); Savez za bolju budućnost BiH (SBB); Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH); Socijalistička partija (SP); Srpska demokratska stranka (SDS); Srpska napredna stranka (SNS); Stranka demokratske akcije (SDA) i Ujedinjena Srpska.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija koalicije "Pod lupom" 

Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova, najava povećanja plaća zaposlenim u javnom sektoru i povećanje umirovljenika u Republici Srpskoj, zloupotreba javnih kompanija te stranačko zapošljavanje.

"U punom sastavu rade 143 lokalne izborne komisije, što je napredak u odnosu na stanje koje je bilo na dan raspisivanja izbora, s obzirom na to da su imenovani nedostajući članovi u lokalnim izbornim povjerenstvima u općinama Usora i Kupres RS", rekao je direktor projekta Koalicija "Pod lupom", Dario Jovanović.

Iako su u punom sastavu, 10 lokalnih izbornih povjerenstava nije ispoštovalo odredbe lzbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova, a njih 19 nema adekvatne uvjete za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku financijskih sredstava.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija koalicije "Pod lupom" 

Dugoročni promatrači/ce Koalicije, osim što promatraju rad i sjednice lokalnih izbornih povjerenstava, aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova, izbornih nepravilnosti, prate i izvještavanje medija u kojima je zabilježen neprimjeren govor i retorika dužnosnika ili kandidata/kinja na izborima i pristrano izvještavanje.

"Navedeni slučajevi pokazuju da nedorečenost Izbornog zakona BiH, izostanak sankcija izborne administracije i nadležnih institucija te neodgovorno ponašanje političkih subjekata i kršenje zakona doprinosi velikom broju izbornih nepravilnosti već sada" rekao je predsjednik Strateškog odobra Koalicije "Pod lupom", Vehid Šehić, pozivajući još jednom nadležne institucije da pravovremeno reagiraju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu.

Koalicija "Pod lupom" apelira i na političke subjekte da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom te poziva medije na uravnoteženo i objektivno izvještavanje kako bi građani/ke, birači/ce dobili točne informacije o izbornom procesu u BiH.

Inače, aktivnosti Koalicije "Pod lupom" provode se uz financijsku podršku Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice, te da prijave eventualne uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Kopirati