'Pod lupom'

Kampanja nije ni počela, a kandidati uvelike krše sva pravila

Zabilježeno je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom, zabranjenom kampanjom
Vijesti / Politika | 09. 08. 2018. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja promatra predizborno razdoblje u BiH je na konferenciji za medije u četvrtak u Mostaru prezentirala nalaze dugoročnog promatranja u prve dva tjedna izvještavanja dugoročnih promatrača/ica (od 23.7. do 5.8.) te skrenula pažnju na uočene nepravilnosti.

Prema nalazima dugoročnih promatrača/ica Koalicije "Pod lupom" uočene su izborne nepravilnosti i kršenja lzbornog zakona BiH. lako izborna kampanja službeno počinje 7. rujna, do sada je zabilježen 51 slučaj prijevremene, zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja. Ovi slučajevi zabilježeni su u svakoj četvrtoj općini u BiH što ukazuje na masovnu pojavu ove izborne nepravilnosti, a najčešće se odnose na organiziranje javnih događaja čiji je cilj promoviranje političke stranke ili kandidata/kinja na izborima te na plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija koalicije "Pod lupom" 

Zabilježeno je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom, zabranjenom kampanjom: Demokratski narodni savez (DNS); Laburistička stranka; Mirsad Hadžikadić; Narod i pravda; Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB); Naša stranka (NS); Nezavisni blok (NB); Nezavisni demokratski pokret (NDP); Partija demokratskog progresa (PDP); Pokret demokratske akcije (PDA); Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD); Savez za bolju budućnost BiH (SBB); Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH); Socijalistička partija (SP); Srpska demokratska stranka (SDS); Srpska napredna stranka (SNS); Stranka demokratske akcije (SDA) i Ujedinjena Srpska.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija koalicije "Pod lupom" 

Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova, najava povećanja plaća zaposlenim u javnom sektoru i povećanje umirovljenika u Republici Srpskoj, zloupotreba javnih kompanija te stranačko zapošljavanje.

"U punom sastavu rade 143 lokalne izborne komisije, što je napredak u odnosu na stanje koje je bilo na dan raspisivanja izbora, s obzirom na to da su imenovani nedostajući članovi u lokalnim izbornim povjerenstvima u općinama Usora i Kupres RS", rekao je direktor projekta Koalicija "Pod lupom", Dario Jovanović.

Iako su u punom sastavu, 10 lokalnih izbornih povjerenstava nije ispoštovalo odredbe lzbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova, a njih 19 nema adekvatne uvjete za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku financijskih sredstava.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija koalicije "Pod lupom" 

Dugoročni promatrači/ce Koalicije, osim što promatraju rad i sjednice lokalnih izbornih povjerenstava, aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova, izbornih nepravilnosti, prate i izvještavanje medija u kojima je zabilježen neprimjeren govor i retorika dužnosnika ili kandidata/kinja na izborima i pristrano izvještavanje.

"Navedeni slučajevi pokazuju da nedorečenost Izbornog zakona BiH, izostanak sankcija izborne administracije i nadležnih institucija te neodgovorno ponašanje političkih subjekata i kršenje zakona doprinosi velikom broju izbornih nepravilnosti već sada" rekao je predsjednik Strateškog odobra Koalicije "Pod lupom", Vehid Šehić, pozivajući još jednom nadležne institucije da pravovremeno reagiraju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu.

Koalicija "Pod lupom" apelira i na političke subjekte da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom te poziva medije na uravnoteženo i objektivno izvještavanje kako bi građani/ke, birači/ce dobili točne informacije o izbornom procesu u BiH.

Inače, aktivnosti Koalicije "Pod lupom" provode se uz financijsku podršku Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice, te da prijave eventualne uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Kopirati
Drag cursor here to close