Skoro svim

Pod Lupom: Imat ćemo nestranačke promatrače na biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici

Zabrana pristupa akreditiranim promatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici odvije u skladu s izbornim pravilima.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2021. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) donijelo odluku o raspisivanju i održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj, te načelnika općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica, Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je započela s aktivnostima organizacije nestranačkog promatranja ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je na dan održavanja redovnih, poništenih Lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditiranim nestranačkim promatračima bilo onemogućeno promatranje izbornog procesa, što je Središnje izborno povjerenstvo BiH navelo i kao jedan od razloga za poništenje izbora u Doboju.

''Zabrana pristupa akreditiranim promatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici odvije u skladu s izbornim pravilima. Koalicija „Pod lupom“ će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački promatrač što će biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora'', izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.

Koalicija „Pod lupom“ će za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Općine Srebrenica. Promatrači Koalicije „Pod lupom“ će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Zakonom.

„O cijelom izborom procesu javnost će biti informirana putem naših priopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija „Pod lupom“ će u Doboju formirati Pozivni centar gdje će organizirati i većinu medijskih aktivnosti, a cijeli RASPORED AKTIVNOSTI se može pronaći na zvaničnoj stranici Koalicije.“ – dodao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose s javnostima i medijima.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani i građanke Koaliciji „Pod lupom“ mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca PRIJAVI IZBORNU NEREGULARNOST na web stranici www.podlupom.org.

Kopirati
Drag cursor here to close